Najbolje vreme za jelo - ako želite da smršate, jedite večeru u ovo vreme!

Najbolje vreme za jelo – ako želite da smršate, jedite večeru u ovo vreme!

Da li ste ikada pomislili da tajna gubitka težine zavisi od toga kada jedete poslednji obrok? Ovo je najbolje vreme za jelo.

Foto: Shutterstock

Istina je da ovo potvrđuju razna istraživanja, a stručnjaci tvrde da treba večerati pre 20 časova, najbolje oko 18 časova, i tako optimizovati šanse da se jednom zauvek rešite viška kilograma, piše City Magazine.

Dokazano je da rana večera pozitivno utiče na našu težinu, jer produžava period do spavanja i time podstiče bolje varenje. Ovo je ujedno i najbolji način da se izbegne noćna želja za hranom i da se što više smanji skladištenje masti u telu.

Danas već znamo da višak kalorija u bilo kom delu dana doprinosi nagomilavanju masnih zaliha, a kontrola telesne težine u najvećoj meri zavisi od ukupne količine kalorija koju unosite tokom dana.

Unos više kalorija nego što vam je potrebno na kraju će dovesti do neželjenog povećanja telesne težine, ali preskakanje doručka i jedenje glavnih obroka u drugoj polovini dana može pogoršati celu situaciju.

Zašto nije dobro jesti neposredno pre spavanja?

Dobra rutina spavanja je važan deo vašeg zdravlja, zbog čega je važno da je ne narušavate pogrešnim navikama u ishrani, odnosno kasnim obrocima.

Preporučuje se da ne jedete najmanje 2 sata pre spavanja, jer na taj način tokom noći nećete imati problem sa stomakom i probavom. Ipak, ne odustajte od večere, jer ukoliko vam je stomak prazan, nećete dobro spavati od gladi.

Ako je vaš poslednji obrok kasnije, veća je verovatnoća da ćete razviti kiselinu/refluks zbog nesvarene hrane, ali i dobiti na težini.

Takođe, pobrinite se da vaša večera bude lagana, bogata povrćem i proteinima. Nije preporučljivo jesti hranu bogatu ugljenim hidratima pre spavanja, jer je ona bogata energijom koja vam nije potrebna pre spavanja.

Važno je napomenuti da za ceo pristup mršavljenju morate potpuno promeniti svoje navike u ishrani, jer samo promena termina večere, bez vođenja računa o unosu kalorija tokom ostatka dana i fizičkoj aktivnosti, ne može pomoći.

Zatvoreno za komentare.