Evo kako da se oporavite posle dočeka!

Evo kako da se oporavite posle dočeka!

Za nekoliko dana nam sledi Nova godina pa Božić. Glavobolja, mučnina, vrtoglavica i osećaj kao da nas je voz pregazio – da, mamurluk je ono što nas najverovatnije čeka dan posle. 

U takvom stanju obično nemamo snage ni za šta, a kamoli da jedemo ili pijemo. S obzirom da je alkohol diuretik, dobro je nadoknaditi izgubljenu tečnost i to samo vodom ili bistrom supom.

Ali, još bolje rešenje imaju naučnici sa Univerziteta Džordž Mejson. 

S alkoholom se, kažu, izbacuju i mnoge važne hranjive materije, poput kalijuma, koji nadoknađujemo bananama. Da, rešenje je upravo ovo voće, ali u kombinaciji s puno tečnosti.

- Alkohol pretvara rezerve glikogena u glukozu i izbacuje se urinom. Upravo se zbog nedostatka tog izvora energije osećamo slabo, umorno i dezorijentisano - kažu na ovom univerzitetu. 

Osim banana, dobro je konzumirati kombinaciju tople vode, meda i limuna, čaj od đumbira ili mente, sok od paradajza ili rasol (sok od kiselog kupusa). Nipošto nemojte piti kafu jer je i ona diuretik zbog kog dodatno gubite tečnost i možete se osećati još i lošije.

Kako izbeći mamurluk

Kako do mamurluka uopšte ne bi došlo, zapamtite da želudac pre konzumiranja alkohola mora biti pun i to najbolje polinezasićenih masnih kiselina poput nekog ribljeg obroka, salate s avokadom ili barem šake badema. 

Zatvoreno za komentare.