Ne morate biti profesionalni kuvar da biste znali sva pravila prilikom kuvanja. Desi se da neka i zaboravite. Kako biste se podsetili, stručnjaci su objavili česte greške koje svi činimo u kuhinji...
Svi smo mi nekad stavili u usta staru hranu kako bismo proverili da li je još uvek dobra za jelo. I sami znate da takvo iskustvo baš i nije za pamćenje, a pogotovo ako se hrana pokvarila. Najsigurnije je staru hranu jednostavno baciti.
Otapanje hrane na radnoj površini nipošto se ne preporučuje. Na sobnoj temperaturi štetni organizmi vrlo se brzo razmnožavaju te hrana postaje nesigurna za jelo. Radije otapajte hranu u mikrotalasnoj pećnici, frižideru ili u hladnoj vodi.
Lizanje kreme ili nepečene smese za kolače ili konzumiranje namirnica u kojima se nalaze sirova jaja, nikako nije pametno. To je možda veliki užitak, ali sirova jaja mogu sadržavati salmonelu ili druge opasne bakterije.
Mariniranje mesa (ili ribe) na radnoj površini ne dolazi u obzir. Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi omogućuje ubrzano razmnožavanje bakterija, stoga meso i ribu uvek marinirajte u frižideru.
Nedovoljna termička obrada mesa, ribe ili jaja jedan je od najčešćih uzroka trovanja hranom. Namirnice dobro termički obradite kako biste to sprečili.
Stavljanje kuvanog ili pečenog mesa na tanjir na kojem je ono stajalo pre termičke obrade nije najbolje rešenje. Trebalo bi da se tanjir opere toplom vodom i deterdžentom, ili jednostavno uzmite novi, čisti tanjir!