Prirodni načini za skidanje temperature

Virusi haraju Srbijom. Čekaonice su pune, a svi se žale uglavnom na iste simptome, respiratorne probleme i visoku temperaturu. Lekovi mogu da je obore, ali i prirodni načini za skidanje temperature mogu biti ponekad podjednako efikasni.

 Foto: Shutterstock

Visoka temperatura je način na koji telo govori da nešto nije u redu. Temperatura raste jer telo pokušava da se bori protiv virusa, bakterija ili neke druge tegobe. Povišena temperatura je ona viša od 37 stepeni.

Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, specijaliste opšte medicine, tek temperaturu višu od 38,5 treba pokušati spustiti i to najpre tuširanjem mlakom vodom, tečnošću i oblogama, piše Blic Žena.

"Ne treba se masirati hladnom, kako ljudi najčešće rade, već toplom i mlakom vodom. Masiranje alkoholom ili rakijom, razblaženim po pola sa vodom, izvući će temperaturu. Pritom treba masirati određene delove tela, kao što su unutrašnji delovi ruku i nogu, tabani i vrat. Ako je i grlo bolno, oblogu od rakije i vode treba staviti oko vrata, pa preko obmotati suvom krpom i tako ostaviti preko noći. Određeno voće, kao što su maline koje su bogate antioksidansima, snižava temperaturu. Mogu se kupiti i zamrznute, pa ih otopite i jedete. Citrusi su takođe odlični u borbi protiv temperature. U slučaju da visoka temperatura potraje dva, tri dana treba se javiti lekaru", naglašava dr Dimitrijević i apeluje da se antibiotici nikako ne uzimaju na svoju ruku, što je, kako kaže, čest slučaj.

 Foto: Shutterstock

"Na taj način, osim što se stvara rezistencija bakterija na antibiotik, pacijenti zamaskiraju kliničku sliku i otežavaju lekarima posao, a samim tim produžuju izlečenje. Ukoliko je za lečenje potreban antibiotik, jedino lekar može da odredi koji je najpovoljniji u odnosu na date simptome", kaže dr Dimitrijević.

Kod odraslih osoba ako je temperatura prešla 40 stepeni Celzijusa treba se hitno javiti lekaru.

Voda - treba piti puno vode jer ona zamenjuje izgubljenu vodu i pomaže u hlađenju organizma.

Tuširanje - ne treba se tuširati hladnom, nego mlakom vodom. Počnite s vodom od 36 stepeni i lagano snižavajte temperaturu vode dok ne dođete na jedva podnošljivu mlaku.

Sokovi - antioksidansi i vitamini koji se nalaze u voću i povrću jačaju imunitet i pomažu telu da se bori protiv temperature. Šolja soka od kajsije pomešana sa kašikom meda uspešno snižava temperaturu. Ovaj sok treba piti rashlađen. Sok od cvekle i jabuke takođe je odličan u snižavanju temperature. Pomaže i sok od grejpfruta. Razredite pola čaše soka od sveže isceđenog grejpa sa istom količinom vode i ispijte. Ako nemate grejpfrut možete da ga zamenite pomorandžom i limunom.

 Foto: Shutterstock

Krompir - ogulite krompir, narežite ga na kolutove i stavite u čarape tako da prekrivaju tabane. Poznato je da krompir izvlači temperaturu iz tela.

Obloge - hladne obloge pomažu kod povišene temperature. Nakon što se zagreju, odmah ih zamenite novim hladnima.

Obloga od sirćeta - u posudu ulijte 500 ml vode i dodajte kašiku prirodnog jabukovog sirćeta. Namočite mali peškir ili mekano laneno ili pamučno platno, ocedite ga i položite na stopala, ruke i čelo. Oblog ostavite na telu sve dok se ne ugreje na temperaturu tela.

Sveži kupus - napravite obloge od listova svežeg kupusa i stavite ih na leđa i grudi. Mirujte u ležećem položaju i temperatura će pasti.

Supa - svaka supa rashlađena do mlake temperature pomaže u skidanju temperature, a i hidrira organizam. Za još bolje delovanje, dodajte začin bosiljak i ubrzajte proces ozdravljenja.

 Foto: Shutterstock

Čili - osim što je ukusna, ljuta hrana pomaže i kod snižavanja temperature. Hrana koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva znojenje, koje je prirodan mehanizam hlađenja tela.

Masiranje rakijom - od alkohola možete upotrebiti neku od ljutih domaćih rakija i njome masirati pulsna mesta na telu kao što su zglobovi, iznad dlanova, prevoji na podlakticama i jamice iza kolena. Izmasirajte i površinu dlanova i stopala. Alkohol "izvlači" temperaturu iz organizma.

Pročitaj još