Kako su se Amerikanci izborili sa najsmrtonosnijim virusom na svetu

Kako su se Amerikanci izborili sa najsmrtonosnijim virusom na svetu

Pre 100 godina, svet je bio, kao i sada, usred pandemije. Najsmrtonosniji virus u savremenoj istoriji čovečanstva, ovaj virus takođe zovu “majkom svih pandemija”.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Boston Podcast (@olddirtyboston) on

Od ovog virusa zarazilo se 500 miliona ljudi, što je četvrtina svetske populacije u tom trenutku, a odneo je čak 50 miliona života.

Španska groznica je 1918. godine bila velika lekcija i prvi susret sa načinima kako svet reaguje na pandemije.

Iako nosi ime po ovoj državi, istoričari tvrde da je malo verovatno da je žarište ovog gripa bilo u Španiji, iako je ona jedna od prvih zemalja u kojoj su stručnjaci identifikovali epidemiju.

Izbijanje virusa počelo je 1918. godine, tokom poslednjih meseci Prvog svetskog rata, a istoričari sada veruju da je sukob delom mogao biti odgovoran za širenje virusa. Vojnici koji su živeli u skučenim, prljavim i vlažnim uslovima na zapadnom frontu su se razboleli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by History Collection (@historycollection) on

To je bio direktan rezultat oslabljenog imunološkog sistema od neuhranjenosti. Njihove bolesti, poznate kao “la grippe”, bile su zarazne i širile su se među redovima. Za otprilike tri dana od kada bi se razboleli, mnogi vojnici su počeli da se osećaju bolje, ali nisu se svi izvukli.

Tokom leta 1918. godine, kada su trupe počele da se vraćaju, sa sobom su ponele tada neotkriveni virus koji se proširio po gradovima, mestima i selima u matičnim zemljama vojnika. Mnogi od zaraženih, i vojnici i civili, nisu se oporavili.

Kada je i Džej Drasel, tadašnji gradonačelnik Nape u Kaliforniji, u borbi protiv gripa proglasio epidemiju, naredio je svima da nose debele maske, i u tome je bio više nego ozbiljan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝕮𝖍𝖗𝖎𝖘𝖙𝖔𝖕𝖍𝖊𝖗 𝕭𝖆𝖑𝖑𝖆𝖗𝖉 (@high_plains_drifter__) on

Sudija Džejms Palmer čak je tada i pritvorio Ejba Eriksona i Džoija Rodžera na 10 dana zbog propusta u nošenju maski protiv gripa.

Istorijski podaci govore da se zatvaranjem škola i zabranom javnih okupljanja znatno suzbilo širenje ovog virusa.

Država Pensilvanija nije na vreme zabranila javna okupljanja, te je u gradu Pitsburgu smrtnost bila znatno veća, za razliku od drugih gradova koji su blagovremeno implementirali više akcija, poput Sent Luisa u Misuriju.

Pandemija se završila leta 1919. godine.