Najveće zablude o spavanju u koje svi i dalje verujemo

Najveće zablude o spavanju u koje svi i dalje verujemo

Neka od tih uvreženih mišljenja su tačna, a u ostala bi napokon trebalo da prestanemo da verujemo...

Spavanje nam je svima potrebno i većina nas misli da ne spavamo dovoljno. Stalno smo umorni i umorni smo od toga što smo umorni, trudimo se da dostignemo tih "famoznih" osam sati sna i tako u krug.

Ekspert za san dr Nejl Stenli kaže da se džaba "stresiramo" jer nije svima potrebno osam sati sna - umesto toga, savetuje da slušate svoje telo.

Evo šta kažu eksperti, šta su mitovi o spavanju, a koje uvrežena mišljenja su zapravo tačna.

Svima treba osam sati sna

"Spavanje je kao visina, i u velikom delu je to genetski određeno. Osam sati je prosek, a ne ideal", kaže dr Stenli.

"Količina sna koja vam je potrebna je ona koja vam omogućava da nakon toga budete budni i fokusirani tokom dana. Ako ste pospani tokom dana, onda verovatno noću ne spavate dovoljno", kaže ekspert.

Najvažnije je da umirite um da biste zaspali

To je, zapravo, činjenica - za dobar san vam je potrebna soba koja će vam pomoći da zaspite, opušteno telo i miran um. Svakako ne možete da zaspite ukoliko vam mozak radi "300 na sat" i moraćete da ga usporite da biste zaspali.

"Ne postoji magičan način da se to uradi, već morate da shvatite šta je najbolje za vas - čitanje, topla kupka, čaj od kamilice, meditacija, aromaterapija ili slušanje muzike. Nije važno šta radite, sve dok vam to pomaže da se opustite".

Ako popijete kafu uveče nećete moći da zaspite

Istina, neki ljudi su osetljivi na kofein i za njih je važno da izbegavaju sve kofeinske napitke uveče. Međutim, to nije nikakvo pravilo, pa je važno da slušate svoje telo.

"Uticaj kofeina na neke ljude je veoma mali, a na neke čak i ne utiče. Ukoliko već godinama pijete kafu uveče, a tek poslednjih meseci imate problema sa spavanjem, sve su šanse da kofein nije kriv za to", kaže dr Stenli.

Vežbanje uveče otežava da zaspite

Večernji trening ne mora da utiče na san negativno, samo je važno da se posle treninga odmorite, pre nego što legnete u krevet. Drugim rečima, verovatno nije baš pametno da odmah nakon treninga odete na spavanje.

Što smo stariji treba nam manje sna

Ekspert kaže da se naše navike u spavanju formiraju u ranim dvadesetim godinama života i ne menjaju se kasnije tokom života. Ono što se ipak menja je naša sposobnost da spavamo onoliko koliko nam je potrebno.

Što smo stariji, to nam je san lakši i budimo se manje odmorni, zbog čega se lakše budimo tokom noći, a kada se probudimo, manji je pritisak da nastavimo da spavamo.

Tinejdžerima treba više sna nego odraslima

I to je činjenica! Tinejdžerima treba više sna jer u pubertetu prolaze kroz velike fizičke i emocionalne promene, za koje je spavanje veoma važno. Štaviše, tinejdžerima treba više sna nego odraslima zbog promena u cirkadijalnom ritmu.

Moguće je nadoknaditi san

Mislite da nema veze što se niste naspavali prošle nedelje jer ćete to nadoknaditi? Varate se! Ako se ne odmorite dovoljno tokom nedelje, ne možete to da nadoknadite tako što ćete duže spavati za vikend.

Izvor: Mondo.rs