Namirnice dostupne svima koje najbolje pomažu pri topljenju sala

Namirnice dostupne svima koje najbolje pomažu pri topljenju sala

Ako želite da smršate, ne morate da gladujete. To će vam najverovatnije reći svaki stručnjak, pa tako i sportska dijetetičarka Kloi MekLiod. Ona nije pobornik dijeta, već se zalaže za celovite i uravnotežene obroke, te vam preporučuje namirnice koje najbolje pomažu za topljenje sala.

Foto: Shutterstock

Kada bi morala da odabere jedan tip prehrane, kaže, to bi bila mediteranska koja obiluje voćem, povrćem, mastima i celovitim žitaricama.

Kad je pitate postoje li grickalice uz koje se može suzbiti glad i pritom istopiti salo, ona će nabrojiti sedam, piše "New Idea Food".

1. Orašasti plodovi

Bogati su proteinima i zdravim mastima te osiguravaju energiju, ali je sporo oslobađaju, što znači da nećete toliko često imati potrebu za užinom. Orahe i bademe smatra odličnim izborom, ali savetuje da ne pojedete više od jedne šake ovih plodova.

2. Jabukovo sirće

Brojne slavne zvezde dan počinju jabukovim sirćetom. Viktorija Bekam je jedna od njih. MekLiodova veruje da jabukovo sirće, ako se konzumira u umerenim količinama, pomaže oko snižavanja šećera u krvi i ubrzavanja metabolizma. Može se dodati i salatama.

Foto: Shutterstock

3. Smokve

Smokve obiluju vlaknima i samim time su odličan saveznik u mršavljenju. Dovoljno su slatke da nemate osećaj da jedete dijetalnu namirnicu, a bogate su kalcijumom koji pomaže u borbi protiv osteoporoze koja se može pojaviti s godinama.

4. Jaja

Jaja su odličan izbor ako želite da pojedete obrok prepun proteina i da se zasitite. Kuvana jaja su pravi izbor ako vaš organizam žudi za užinom nakon treninga.

5. Cimet

Ovaj začin mnogi dodaju u kafu i dezerte zbog ukusa, ali on ima još neke prednosti. MekLiod uverava da podstiče proces mršavljenja jer njegova konzumacija aktivira proces termogeneze toekom koje telo počinje da sagoreva dodatne kalorije.

Foto: Shutterstock

6. Lisnato zeleno povrće

Bogato je nutrijentima, a sadrži malo kalorija. 

7. Mahunarke

Sadrže vlakna, proteine i malo ugljenih hidrata, ali to nije najbolje.

“Mahunarke su jako zasitne pa suzbijaju glad i pospešuju zdravlje probavnog sistema. Osim toga, uglavnom su jeftine, zbog čega su svima dostupne”, poručuje MekLiod.