Ovih 7 namirnica bi trebalo izbaciti iz frižidera, rok trajanja im nije večan

Ovih 7 namirnica bi trebalo izbaciti iz frižidera, rok trajanja im nije večan

Često se dogodi da frižider zatrpamo raznim namirnicama pa ponekad u njemu nema mesta za najvažnije stvari. Ovim namirnicama rok trajanja nije večan.

Foto: Shutterstock

Kako bismo oslobodili prostor u frižideru, a ujedno i sačuvali svoje zdravlje, potrebno je iz frižidera izbaciti određene namirnice, piše Reader's Digest.

Ledene kocke

U frižideru mnogi ljudi skladište velik broj ledenih kocki, ali njih se potrebno rešiti nakon određenog vremena. Ledene kocke često poprime miris namirnica u frižideru pa se itekako može dogoditi da vam jednog dana voda ima ukus po belom luku.

Zamrznuta hrana

Iz frižidera je potrebno izbaciti i zaboravljenu zamrznutu hranu. Iako neki misle da hrana koja se nalazi u zamrzivaču može stajati dugo, ona bi se zapravo trebala potrošiti u roku od tri meseca.

Punjena peciva

Peciva punjena kremom ili sirom takođe ne bi trebalo dugo držati u frižideru. Preporučuje se da se peciva pojedu u roku od mesec dana ili da se bace.

Foto: Shutterstock

Ostaci hrane

Koliko puta smo u frižideru ostavili ono što nismo mogli da pojedemo do kraja? Ostaci hrane trebali bi da se konzumirati u što kraćem roku, čak i ako ih zamrznemo.

Sladoled

Jedna od stvari koja se često, pogotovo u letnje vreme, nađe u frižideru je sladoled. Ova namirnica takođe ne može trajati vječno.

Iako većina ljudi zasigurno nema problema s konzumiranjem sladoleda pa ga potroši u kratkom roku, neki kutiju sa sladoledom drže u frižideru mesecima. Ako pripadate ovoj drugoj grupi, vreme je da sladoled izbacite iz frižidera.

Foto: Shutterstock

Zrnca kafe

Zrnca kafe koja držimo u frižideru nakon nekog vremena postaju nepoželjni gosti. Njihov rok trajanja je otprilike tri meseca, a nakon toga događa se da počnu da ispuštaju neugodne mirise.

Meso

Slična stvar događa se i s mesom. Meso koje odmrznemo ne bi trebalo ponovno zamrzavati i vraćati u frižider jer se tako povećava rizik od razvoja salmonele i pojave drugih bakterija.