10 namirnica iz prirode koje čiste otrov iz organizma

10 namirnica iz prirode koje čiste otrov iz organizma

Uključite u ishranu takozvane čistače i lekovito bilje što je više moguće. Već nakon pet dana osetićete koristi. Što više ove namirnice iz prirode uzimate, to bolje!

Foto: Shutterstock

Limun

Mnogi potcenjuju sposobnost limuna koji pridonosi zdravoj probavi i eliminaciji štetnih sastojaka. Neki travari i nutricionisti smatraju da opor ukus limuna podstiče protok žuči i pomaže u probavnom procesu.

Kora limuna i limete takođe deluju kao antioksidansi i pomažu u izbacivanju otrova iz organizma. Evo jednostavnog načina kako ćete uneti citruse u lečenje. Iscedite limun i pomešajte ga s vodom i popijte. A time možete zaliti na primer i pečenje.

Rotkvice

Rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mehura i jetre, i poboljšavaju probavu. Pola šoljice tanko narezane rotkvice dodajte u omiljenu salatu. Možete dodati i umak i dobili ste međuobrok!

Kurkuma (indijski šafran)

Tradicionalna indijska i kineska kultura smatraju da je ova biljka veoma lekovita. Nedavno sprovedene studije potvrdile su antioksidativni i protivupalni učinak u telu.

Pomaže jetri da se reši štetnih spojeva. Antioksidansi imaju ulogu u borbi protiv oštećenih ćelija koje se s godinama nakupljaju. Jedna kašika ovog praha je sasvim dovoljna.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus

Ovaj fermentisani kupus ima blagotvornu dozu „dobrih“ bakterija koje se nazivaju probioticima. Probiotici su važni za zdravlje probavnog trakta.

Naša creva su izvorište triliona bakterija koje utiču na probavu i imunitet. Bez korisne flore probavni proces može biti ugrožen i dovesti do stvaranja plinova, nadutosti i zatvora.

Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnih otpada u crevima i krvotoku, što kod nekih može povećati rizik za dobijanje raka.

Dodavanje samo pola šoljice fermentisanih namirnica, poput kiselog kupusa, osiguraće da se creva snabdevaju probioticima koji regulišu optimalnu probavu.

Jabuke

Jabuke su zdrava namirnica koju možete konzumirati tokom cele godine, a posebno je učinkovita u dijetama za detoksikaciju. One su pune vlakana, posebno pektina, koji pomaže u čišćenju probavnog trakta.

Pektin pomaže da se rešite svih nagomilanih toksina i ostataka hrane koje niste probavili. Važno je koristiti više vrsta vlakana u dnevnoj ishrani kako bi probava bila što bolja.

Foto: Shutterstock

Brokoli

Mnogi nutricionisti smatraju je jednom od najzdravijih namirnica. Tokom probave oslobađa nutrijent poznat po čišćenju “loših” estrogena koji se nakupljaju u tijelu.

Višak takozvanih loših estrogena, a manjak dobrih može dovesti do većih zdravstvenih problema uključujući i debljanje, PMS, pa čak i rak. Brokoli jedite najmanje jednom dnevno!

Beli luk

Sigurno ste već čuli da beli luk jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi imaju i važnu ulogu u čišćenju organizma od otrova. Jetra je zadužena za neutralizovanje otrova sa sumporom.

Dodavanje namirnica bogatih sumporom, poput belog luka, ubrzaće ovaj proces. Preporučuju se dva do tri čena po obroku. I ne zaboravite gumu za žvakanje.

Semenke lana

Pune su hranjivih sastojaka i pomažu pri unutrašnjem čišćenju organizma. Ova mala semenka puna je vlakana, a mnogi se nutricionisti slažu da je jedan od ključnih elemenata koji brani organizam od brojnih bolesti.

Sadrži i topiva i netopiva vlakna zbog čega je izvrsna za rad creva i smanjuje apsorpciju holesterola. Dodajte nekoliko kašičica lana jutarnjem frapeu, jogurtu ili zobenim pahuljicama.

Cvekla

Može se pripremati na žaru, pari ili kuvati. Sadrži biljne pigmente za koje se veruje da imaju antioksidativno delovanje i poboljšavaju rad jetre. Najčešće se konzumira plod. Međutim, lišće je takođe puno vitamina, minerala i antioksidansa.

Razmislite o tome da ga iscedite umesto da ga bacite i dobićete dodatnu vrednost za čišćenje organizma. Pola šoljice cvekle ili jednu šoljicu lišća dodajte u prirodni sok ili frape.

Borovnice

Borovnice imaju najmanje tri ključna antioksidansa. U knjizi The World’s Healthiest Foods Džordž Mateljan kaže da elaginska kiselina može blokirati metaboličke puteve koji mogu dovesti do raka. Dodajte pola šoljice u frape ili uživajte grickajući ih.

Zatvoreno za komentare.