Namirnice koje biste trebali da jedete barem jednom nedeljno

Namirnice koje biste trebali da jedete barem jednom nedeljno

Zbog količine stresa kojoj smo izloženi uz nezdrav način ishrane i premalo kretanja, skraćuje nam se životni vek. Ovo su namirnice koje bi barem jednom nedeljno da konzumiramo.

Foto: Shutterstock

Međutim, ovaj problem možete sprečiti uvođenjem malih promena u vašu ishranu. Procesi starenja mogu uticati na vaše sveukupno zdravlje, pa je krajnje vreme da "pojačate" ishranu.

Špargle će sprečiti depresiju, a ne biste smeli da zaboravite da pojedete ni malo avokada jer sadrži obilje zdravih masti, i može pomoći u smanjenju niova holesterola...

Evo koje namirnice biste trebali da jedete barem jednom nedeljno:

Orasi

Uzimanje oraha može vam pružiti dobru dozu vlakana, esencijalnih masnih kiselina, kao i minerala. Vlakna su važna za probavu jer pomažu da se osećate punije. S druge strane, masne kiseline štite vaše srce od mogućih problema poput srčanog udara. Minerali mogu pomoći ostatku vaših organa da rade pravilno.

Foto: Shutterstock

Spanać

Lisnato zeleno povrće poput spanaća je preporučljivo jer ima malo kalorija, ali puno vitamina, minerala i drugih neophodnih hranljivih sastojaka.

Avokado

Ne biste trebali da zaboravite pojesti malo avokada barem jednom nedeljno jer sadrži obilje zdravih masti. Konzumiranje ovog voća samog ili u salati može vam pomoći da smanjite nivo holesterola, tako da će vaše srce biti zaštićeno od raznih bolesti poput moždanog udara i srčanog udara.

Špargle

Pripravite ih za večeru barem jednom nedeljno jer su odličan izvor vitamina B12 i folata koji su potrebni da bi se osiguralo pravilno funkcionisanje vašeg neurološkog sistema. Oni koji imaju niski nivo vitamina B12 i folata skloniji su depresiji.

Foto: Shutterstock

Grčki jogurt s niskim procentom masti

Grčki jogurt s niskim procentom masti nije namenjen gubitku kilograma, već može pomoći i da ostanete zdravi.

Kao prvo, probiotici koji su prisutni u jogurtu mogu vam pomoći da očuvate netaknutu crevnu floru, a osim jogurta, možete se odlučiti i za fermentisanu hranu kao što su kefir, kimči i kiseli kupus kako bi pomogli u probavi i kako bi telo moglo bolje da apsorbuje hranjive materije iz hrane koju ste pojeli.

Crna čokolada

Crna čokolada takođe može poboljšati vaš protok krvi, i čak sniziti krvni tlak. Tamna čokolada zapravo ima flavonole koji vas mogu zaštititi od UV zračenja. No, ne preterujte, dovoljne su dve kockice.