Od belog luka do paradajza, preko vina i jogurta - navodimo nekoliko namirnica koje su mnogi jeli na pogrešan način.
Paradajz
Foto: Pixabay
Ako želite da vaše telo iskoristi hemikalije iz paradajza koje se bore protiv stanica raka morate ih jesti pečene. Zapravo po ovom pitanju čak je i umak od paradajza bolji od sirovog.
Semenke lana
Foto: Pixabay
Nemojte ih jesti cele. Zna se da su ove semenke odlične za zdravlje jer sadrže vitamine i druge korisne sastojke, ali ako ih jedete cele vaše telo neće moći da ih svari. Pre upotrebe ih zdrobite.
Povrće
Foto: Pixabay
Ne kuvajte i ne pržite povrće. Enzim koji služi za sprečavanje raka najčešće je uništen kada povrće prođe kroz termičku obradu. Kuvajte na pari.
Crno vino
Foto: Shutterstock
Suprotno onome u šta veruju poznavaoci vina, ostavljanje flaše vina da "odstoji" sat vremena nakon otvaranja, nije dobro. Možda će vino imati bolji ukus, ali kada govorimo o zdravlju ova metoda neće doprineti. Kada vino stoji otvoreno organske kiseline i polifenoli, koji koriste zdravlju, počinju s procesom raspadanja.
Jagode
Foto: Pixabay
Ne secite ih. Mnoge hranjive materije poput vitamina C osetljive su na uticaj kiseonika. Zbog toga sečenje ili mućenje jagoda ograničava njihov puni nutritivni efekat.
Jogurt
Foto: Shutterstock
Šta radite sa slojem koji se stvori na vrhu jogurta kada odstoji neko vreme? Verovatno prospete, a to je upravo ono što ne biste smeli da uradite jer sadrži mnogo vitamina B12 i proteina.
Beli luk
Foto: Pixabay
Naseckajte ga i ostavite da odstoji. Za razliku od crnog vina i jagoda, beli luk dobija na nutritivnoj vrednosti kada je izložen vazduhu. Njegov enzim alicin lakše će se apsorbovati ako ga ostavite da odstoji desetak minuta.