5 vrsta namirnica koje mogu da izazovu rak

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, između 30 i 50 odsto slučajeva raka može da se spreči, ako se izbegavaju faktori rizika, a ove vrste namirnica su jedan od tih faktora rizika. Predstavljamo vam namirnice koje mogu da izazovu rak.

 Foto: Shutterstock

U mnogim slučajevima, postoje velike šanse za izlečenje, ukoliko se rak otkrije na vreme i leči se adekvatno. Svetska zdravstvena organizacija kaže da se između 30 i 50 odsto slučajeva obolevanja od raka može izbeći, ako se izbegavaju faktori rizika i preduzmu se mere prevencije.

Evo šta svako može da uradi kako bi se zaštitio od opake bolesti.

Rak se povezuje sa brojnim faktorima rizika, poput gojaznosti, naglih promena kilaže, lošom ishranom, stresom i manjkom fizičke aktivnosti, između ostalog. Zdravom ishranom mogu da se smanje šanse obolevanja od raka, a evo nekih namirnica koje bi trebalo da izbegavate.

Gotova hrana

Neće vam ništa biti ako ponekad jedete gotovu hranu, ali ne bi trebalo stalno tako da se hranite jer ove namirnice sadrže malo antioksidanata. Sa druge strane, antioksidanti se nalaze u svežem voću i povrću, a pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, smanjuju i oksidativni stres i sprečavaju oštećenja ćelija.

Naučnici još uvek pokušavaju da utvrde koliko antioksidanata treba uneti da bi se sprečio nastanak raka. U međuvremenu, kao generalna preporuka navode se tri do četiri porcije voća i pet do šest porcija povrća dnevno.

 Foto: Pexels

Hrana spremljena na već korišćenom ulju

Namirnice spremljene na iznova korišćenom ili podgrevanom ulju bogate su slobodnim radikalima, i trebalo bi to potpuno da eliminišete iz svoje ishrane. Slobodni radikali uzrokuju oksidativni stres koji nanosi štetu na ćelijskom i molekularnom nivou.

Crveno meso

Brojne studije su potvrdile da konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od raka. Hem gvožđe koje se nalazi u crvenom mesu proizvodi komponente koje oštećuju ćelije i uzrokuju rak. Takođe, obrađeno meso sadrži nitrate koji se takođe povezuju sa nekim vrstama raka.

 Foto: Shutterstock

Loši ugljeni hidrati

Hrana koja ima visok glikemijski indeks povezuje se sa povećanim rizikom obolevanja od raka. Zato je najbolje da izbegavate belo brašno, voćne sokove (koji nisu domaći), gazirane napitke... Birajte namirnice koje imaju nizak do srednji glikemijski indeks.

Kisela pH

Nekoliko studija je pokazalo da kisela pH povećava rizik od raka. Održavanje alkalne pH u telu se postiže konzumiranjem voća i povrća, a eliminacijom mesa i mlečnih proizvoda.

Na kraju, jasno je da pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, ali i zdrav životni stil koji podrazumeva nekonzumiranje alkohola i cigareta, smanjuju rizik od raka. Važno je i da naučite kako da se izborite sa stresom, ali i da redovno idete na preventivne preglede.

Pročitaj još