Namirnice koje ne smete jesti na prazan želudac

Namirnice koje ne smete jesti na prazan želudac

Doručak jeste najvažniji obrok ali postoje namirnice koje ne bi trebalo unositi u organizam na prazan stomak, jer izazivaju probleme u želucu i negativno utiču na varenje.

 Foto: Shutterstock

Prvi na listi za izbegavanje je paradajz. Iako je, kao prava riznica vitamina i antioksidanasa, veoma poželjna i preporučljiva namirnica, za doručak ga je bolje ne jesti, zato što sadrži dosta taninske kiseline a ona podiže kiselost želuca i tako povećava rizik od pojave čira na želucu.

Foto: Shutterstock

Za doručak često jedemo peciva a valjalo bi da izbegavamo ona sa kvascem, kao što je lisnato testo. Naime, kvasac može da iziritira želudac i izazove nadutost i smetnje u probavi hrane.

 Foto: Shutterstock

Citrusni plodovi, kao što su limun, pomorandže, mandarine i grejpfurt, sadrže kiselinu koja može da ošteti sluznicu želuca i uzrokuje bolove u ustima i jednjaku.

Foto: Shutterstock

Još jedno voće je nepoželjno a to su banane. One ne oštećuju sluzokožu želuca ali mogu da podignu nivo magnezijuma što nije dobro za srce.

 Foto: Pixabay

Krastavci i drugo sirovo povrće, uzeti na prazan stomak, izazivaju nadutost i gorušicu a nekada i bolove i grčeve u stomaku.

Foto: Shutterstock

Bez jogurta je teško zamisliti doručak. I ne mora da bude bez jogurta ali jogurt ne sme da se pije sam, već isključivo uz neku drugu hranu. U suprotnom sve dobre mlečne bakterije iz jogurta bi nestale u želudačnoj kiselini.

Foto: Shutterstock

Ljuta i začinjena hrana nije dobar izbor za doručak zato što može da poveća kiselinu u želucu, nadraži sluzokožu i poremeti varenje hrane. Sličan efekat imaju i gazirana pića, popijena na prazan stomak. 

Zatvoreno za komentare.