Konzumiranje namirnica kojima je istekao rok trajanja može biti veoma rizično, ali postoje i takve namirnice koje su i posle naznačenog datuma godinama potpuno bezbedne.
Foto: Shutterstock
Predstavljamo vam 10 proizvoda koji su večni.
Najbolja temperatura za skladištenje pirinča iznosi 4.5°C ili niže. Pirinač treba držati u plastičnim posudama ili staklenim teglama. Prema istraživanjima, pirinač skladišten pod ovakvim uslovima može trajati i do 30 godina, bez gubljenja arome i nutritivnih svojstva.
Foto: Pixabay
Mleko u prahu proizvedeno prema odgovarajućim zdravstvenim standardima može stajati na polici dosta dugo zadržavajući svoja hranljiva svojstva, sve dok se nalazi u posudi koja ne propušta vazduh.
Foto: Pixabay
Može biti skladišten najmanje 3 godine, čak i ako je boca otvorena. Ako se drži u hermetičkoj posudi, rok je još duži, što zavisi i od vrste sosa, načina pravljanja, kvaliteta i temperature.
Foto: Pixabay
Neotvorena flašica javorovog sirupa nema rok trajanja. Nakon što se otvori, može se koristiti nekoliko godina ako se drži u frižideru.
Foto: Pixabay
Istraživanja su pokazala da bubrežasti pasulj i posle 30 godina može biti korišćen za jelo, iako ima razlike u njegovom izgledu.
Foto: Pixabay
So je u suštini mineral, a ne proizvod, te je zato nemoguće da se pokvari. Određeni minerali mogu da apsorbuju vodu i da promene svoje stanje, ali to nije slučaj kod soli.
Foto: Pixabay
Alkoholna pića poput rakije, viskija, votke, ruma i konjaka nemaju rok trajanja, ali je neohodno držati ih na hladnom i tamnom mestu.
Foto: Pixabay
Još jedan proizvod koji nema rok trajanja, ali treba ga držati u odgovarajućim uslovima.
Foto: Pixabay
Kao i so, šećer traje dug vremenski period, naročito ako se skladišti u hermetičkim posudama. Čak iako šećer apsorbuje vodu iz vazduha i dobije na čvrstini, ne gubi na kvalitetu.
Foto: Pixabay
Med je jedinstven proizvod koji može da traje večno zbog hemijske strukture koja ne dozvoljava širenje bakterija.
Foto: Pixabay
Dok su istraživali jednu od Egipatskih piramida, arheolozi su otkrili nekoliko tegli meda. Njihova prosečna starost bila je između 2.500 i 3.000 godina. Med je bio savršeno jestiv. Nekoliko godina kasnije, med star 5.500 godina pronađen je u Gruziji.