Ishrana ima odlučujuću ulogu kako u stvaranju viška masnoća u krvi, tako i u njihovom smanjenju. Evo nekoliko namirnica čije konzumiranje se preporučuje kako bi se smanjio povišen nivo lošeg holesterola, koji se sve češće otkriva, naročito kod ljudi u srednjim godinama i onih u starijem životnom dobu.
Foto: Shutterstock
Jabuka je jedna od namirnica u kojoj su pronađene hemijske materije koje imaju moć da snize povišeni loš holesterol. Osim što su odličan antioksidans, jabuke podstiču i izbacivanje masnoća iz organizma.
To su pokazali i rezultati jednog malog istraživanja rađenog na grupi od 30 ljudi srednjih godina, koji su svakog dana u mesecu jeli po dve jabuke. Kada im je na isteku meseca, analiziran nivo holesterola u krvi, ispostavilo se da je kod četiri petine ispitanika holesterol bio snižen, kod većine za više od 10 procenata.
I važno je napomenuti, snižen im je nivo lošeg a povišen nivo dobrog holesterola. Zato bi dnevno valjalo pojesti ako ne dve, onda bar jednu jabuku.
Foto: Pixabay
Osim jabuka, među voćnim vrstama koje su dobri sagorevači masti nalaze se i grejpfurt, zatim koštunjavo voće i masline, koji su puni omega-3 masnih kiselina zahvaljujući čemu mogu da obore holesterol čak za trećinu, te avokado.
Ali ne moramo tražiti ovu egzotičnu voćku da bismo regulisali masnoće u krvi jer jedna druga, naša vrsta, odlično odrađuje taj posao. Reč je o borovnicama. Sastojak ferostilbin koji sadrže ove bobice, veoma efikasno razlaže masnoće u krvi.
Foto: Shutterstock
Što se povrća tiče, najbolji sagorevači masti su pasulj, zatim crni i beli luk, naročito kada se koriste u sirovom stanju, pošto termički obrađeni gube deo ovog terapeutskog svojstva. U istu svrhu dobro je uzimati i šargarepu i patlidžan.
Sveža soja takođe snižava nivo holesterola u krvi za blizu 10 procenata.
Jedan od najefikasnijih boraca protiv visokog holesterola svakako je riblje ulje. Takvim uljem najbogatije su ribe hladnih mora, kao što su skuša, losos, tuna.