Ove namirnice su obavezne za svakoga ko ima povišen holesterol

Ove namirnice su obavezne za svakoga ko ima povišen holesterol

Pošto povećanju nivoa lošeg holesterola u krvi najviše doprinosi ishrana u kojoj ima dosta životinjskih masti, izbegavanje ove hrane i konzumiranje namirnica sa drugačijim, boljim mastima jedan je od važnih načina kako se obara loš holesterol.

Foto: Shutterstock

A namirnice bogate životinjskim mastima, dakle one koje loš holesterol podižu, su masni sirevi, margarin, jaja a posebno žumance, te životinjske iznutrice.

Njihov unos bi i inače a naročito kada je potvrđen povišen nivo lošeg holesterola u krvi, valjalo izbegavati i smanjivati.

Umesto njih, za normalizovanje holesterola se preporučuju sledeće namirnice.

Crvena mesa bi valjalo u velikoj meri zameniti morskom ribom jer ona sadrži po organizam povoljne omega -3 masne kiseline. Najbolji je losos ali budući da je skup, može se kupovati plava riba koja je jeftinija a takođe zdrava jer sadrži pomenute nezasićene kiseline.

Foto: Shutterstock

Ovim kiselinama su bogati i orasi, pa je i njih dobro uzimati. Suncokretovo ulje, koje se kod nas pretežno koristi u pripremi hrane i za salate, sadrži dosta zasićenih masnih kiselina.

Dobra alternativa za njega jeste maslinovo ulje, bogato nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu da se poveća nivo dobrog holesterola.

Preporučuju se i namirnice koje sadrže pektin a među njima posebno jabuke i šargarepe. Pristupačne su svima, naročito sada kada konačno mogu da se nabave dobre jabuke po povoljnoj ceni a šargarepe, ruku na srce, nikada nisu skupe. I jednostavne za upotrebu. Po dve jabuke i šargarepe dnevno sasvim su dovoljne.

Foto: Pixabay

Pasulj kao biljka bogata vlaknima a siromašna mastima odlično deluje na nivo holesterola, tako što smanjuje nivo lošeg a povećava nivo dobrog. Valjalo bi ga jesti što češće, po mogućnosti svakoga dana po šolju kuvanog pasulja.

U borbi sa holesterolom odličnim su se pokazali i beli i crni luk. Beli luk pomaže zahvaljujući svom sastojku alicinu i preporučuje se čen do dva ovog luka dnevno.

Kada je reč o crnom luku, preporučena količina je pola glavice, najbolje u sirovom stanju, recimo u salati, jer se termičkom obradom gube njegova lekovita svojstva.

Foto: Pixabay

Normalne vrednosti ukupnog holesterola u krvi su od 3,10 do 5,5 mmol/l 

Normalne vrednosti dobrog holesterola u krvi su od 1.03d o 1.55 mmol/L

Normalne vrednosti lošeg holesterola u krvi su od 1,55 do 4,53 mmol/

Zatvoreno za komentare.