Možda zvuči čudno – jedemo, ali bićemo ubrzo gladni. Međutim postoje namirnice od kojih vrlo kratko vremena imamo osećaj sitosti, odnosno, vrlo brzo nakon konzumacije ponovo ogladnimo. Nutricionisti kažu da je za zdravlje važan odabir hrane, količina, ali i činjenica koliko dugo zadržavamo osećaj sitosti. Stoga donosimo 12 namirnica posle kojih ćete ostati gladni.
Foto: Shutterstock
Mekan, mastan i savršen uz jutarnju kafu. Međutim, ima vrlo nisku vrednost indeksa sitosti, meru koliko dobro hrana zadovoljava glad. U njima nema mnogo toga što bi bilo dobro za vas jer je pun masnoće i belog brašna. To vam daje puno kalorija, ali neće zaista nahraniti orgnizam. Želite li doručak koji će vas "držati" do ručka, poširano jaje na integralnom tostu trebalo bi biti učinkovito.
Što više žvaćete hranu, to ste zadovoljniji. Prema tome jogurt nema najbolje ocene. A jogurt s niskim udelom masti često sadrži zaslađivače koji mogu povećati nivo šećera u krvi bez mlečne masti koja vam može pomoći da se osećate sito. Bolje pojedite običan, punomasni jogurt sa svežim bobicama ili orasima: više vlakana, više žvakanja i više zadovoljstva.
Jeste li se ikada pitali ima li razlike između mafina i kolača za doručak? Što se tiče nutricionističkih vrednosti, nema baš mnogo. Oboje je su puno rafinisanog belog brašna, šećera i masti - savršen način za unos hrpe kalorija bez smirivanja gladi. Naziv mafin ne čini ga boljim jutarnjim izborom.
Foto: Shutterstock
Može podići - a onda srušiti - šećer u krvi, što vas opet čini gladnim. Umesto toga, odaberite basmati ili smeđi pirinač. I nemojte ga prekuvati.
Ako izostavite narandžasto-žutu dobrotu u sredini jajeta kako bi izgubili koju kaloriju, nećete biti siti. To je zato što je žumance prirodni "potpuni protein" - zahvaljujući aminokiselinama koje telo koristi za izgradnju ćelija. I nedavna istraživanja pokazuju da količina zasićenih masnoća i holesterola u celom jajetu verovatno nije loša za vas.
Oni vrebaju u nekim žitaricama - posebno onima s oznakom "smanjena količina šećera". Umjetno zaslađena hrana može utjecati na šećer u krvi i zapravo te čini gladnijom. Razlog tome je vjerojatno u činjenici da kad dobiješ slatki okus bez kalorija, tvoje tijelo još uvijek traži te kalorije.
Foto: Shutterstock
Ne sadrži niti jedno vlakno od voća iz kojeg je došlo. Bez vlakna, šećer u krvi može brzo skočiti, a onda se naglo srušiti, nakon čega ćete ponovo osećati glad.
Ne sadrži vlakna ili hranjive materije od celovitih žitarica zbog kojih osećate sitost. Postoji jednostavno rešenje: umesto belog, jedite integralni hleb. Ima mnogo vrsta koje možete. Isprobajte nekoliko i vidite šta vam odgovara.
Šteta je stvarno: ispecite ili skuvajte krompir i on će zadovoljiti vašu glad bolje od većine namirnica na planeti. Ali, ako ga ispržite u ulju i jako posolite, izgubiće većinu svoje moći. I obično ima više masti i soli od običnog krompira.
Foto: Pixabay
Popili ste nekoliko pića s ekipom u lokalnom kafiću i odjednom vam se ne čini više važnim da pojedete ribu i brokoli koji vas čekaju kod kuće. Navalite na hamburger s dodatnim sirom - i ne zaboravite pomfrit. Istraživanja pokazuju da kad pijete alkohol, veća je verovatnoća da ćete pojesti više kalorija.
To je šećerna bomba koja gomila kalorije bez ikakve nutritivne vrednosti. Belo brašno se brzo razgrađuje u šećer, a glazura ubrzava dizanje i spuštanje šećera u krvi – dakle, vrlo brzo ćete opet biti gladni.
Istraživanja su jasna: ljudi koji piju gazirane sokove dobijaju više kalorija tokom dana. Naučnici misle da bi to moglo biti zato što vas čine gladnim, odnosno, na neki način vas sprečavaju da se osećate sitim. Druga teorija je da šećer iz soka pojačava želju za slatkim.