Hladnoća nema baš dobar uticaj na kožu i zato se u zimskim mesecima preporučuje dodatna nega i hidratizacija. Američka nutricionistkinja Kimberli Snajder je za Vogue izdvojila namirnice za kožu koje biste u hladnijim mesecima trebali da uvrstite u svoju ishranu.
Foto: Shutterstock
Za besprekoran i zdrav izgled tena jednako je važno ono što jedete, odnosno ne jedete.
Snajder predlaže da svaki dan započnete čašom tople vode sa isceđenim limunom.
"To će detoksifikovati telo i podstaknuti bolji rad metabolizma i jetre", tvrdi nutricionistkinja i savetuje da limunom zamenite i sirće u salati.
Foto: Shutterstock
Takozvani slatki krompir sadrži betakaroten te vitamine A i C, kombinaciju koja, kako kaže nutricionistkinja, ima čaroban učinak na kožu čineći je sjajnom i zdravijom i briše tragove umora.
Verovatno ste već čuli da su bademi jako zdrava grickalica, ali da li ste znali da su i hrana za lepotu? Bogati su vitaminom E pa štite kožu od lošeg uticaja UV zračenja, hidriraju je i zaglađuju iznutra, tvrdi Snajder.
Foto: Shutterstock
Ova supernamirnica bogata je mineralima, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama, a sve to koži daje zdravi sjaj. Nutricionistkinja savetuje da ih dodate u smutije, voćne i povrćne salate, jogurt, a možete da ih ostavite da se preko noći natapaju u bademovom mleku i ujutro uživate u zdravom pudingu.
"Kada želite da vam koža izgleda dobro, posegnite za ovim voćem", naglašava Kimberli. Ananas ubrzava rad metabolizma, ublažava upale i radi detoks organizma, a sve to omogućuje blistav i zdrav ten, i to u kratkom roku. Takođe, podstiče i proizvodnju kolagena koji je ključan za mladolik izgled.
Foto: Shutterstock
"Moćni antioksidansi u repi pomažu da uspore znakove starenja i održavaju elastičnost i mladolikost kože", kaže Snajder i savetuje da napravite ukusan i zdrav smuti od repe, jabuke i malo đumbira.
Lisnato zeleno povrće bogato je vitaminom A neophodnim za rast kose i obnavljanje ćelija kože, a spanać je bogat i vitaminom C koji podstiče proizvodnju kolagena i tako usporava pojavu znakova starenja, kaže nutricionistkinja i savetuje da ga takođe dodate smutijima.