Napravite domaći grčki jogurt – donosimo vam 2 super recepta

Napravite domaći grčki jogurt – donosimo vam 2 super recepta

Dobićete prefini, kremasti grčki jogurt u koji potom po želji dodajte voće, malo limuna, med, orašaste plodove, žitarice...


Foto: Shutterstock



A možete ga i zalediti pa uživati u ukusnom i zdravom sladoledu.


Prvi, jednostavniji način pripreme


Sastojci:


- 1 litra punomasnog jogurta (sa 3,2 posto mlečne masti)



Postupak:


Na veću posudu stavite cediljku, a na nju gazu u nekoliko slojeva. Na to stavite jogurt pa sve prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider preko noći, ali pazite da ne ostane tako duže od osam do deset sati.


U gazi će vam ostati domaći grčki jogurt, a u posudi sirutka koju možete popiti jer je vrlo zdrava i osvežavajuća.


Postoji još jedan načina kako ga napraviti


Sastojci:


- 2 šoljice masnijeg mleka 


- 2 do 3 kašike običnog jogurta (sobne temperature)



Postupak:


Mleko zagrejete na srednjoj jakoj vatri dok ne bude gotovo pred kuvanje, odnosno dok ne dosegne temperaturu od 80 stepeni.


Ulijte ga potom u teglu i ostavite da se ohladi na 40 stepeni. Tada umešajte jogurt i teglu prekrijte krpom. Ostavite na toplom mestu preko noći, osam do deset sati.


Smesu ocedite kao u prvom receptu, ali neka ovom slučaju u cediljki ne bude duže od četiri do šest sati, prenosi Atma.

Затворено за коментаре.