Napravite domaći sok od biljke koja osvežava i leči

Napravite domaći sok od biljke koja osvežava i leči

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a ima brojna lekovita svojstva. Zbog toga predlažemo da napravite sok od ove biljke, koji će biti i odlično osveženje u vrelim letnjim danima.

Foto: Shutterstock

Zova cveta od maja do jula i trenutno je idealno vreme za prikupljanje cvetova ove biljke. Za pripremu soka od zove potrebno vam je 20 cvetova zove, litar vode, sok od 1 limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvetova sveže zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mestu. Nakon toga procedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata povremeno mešajući kako bi se šećer rastopio. Nakon toga sok procedite kroz duplu gazu i sipajte u boce. Ovaj sok se pije razređen s vodom, a za pripremu možete koristiti i mineralnu vodu.

Foto: Shutterstock

Zova je poznata kao prirodni lek za mnoge bolesti, a sirup od zove pomoći će vam da regulišete varenje i umanjiti stomačne probleme, ubrzaće vaš metabolizam i zaštititi respiratorni sistem. Osim toga, ojačaće vaš imunitet, kosti i zglobove, a koža lica će vam biti lepša i čišća.