Najukusniji desert je ujedno i najzdraviji!

Najukusniji desert je ujedno i najzdraviji!

Da li i vi obožavate borovnice? Ako je vaš odgovor DA, onda je vreme da otkrijete kako da napravite najukusniji džem od borovnica.

 Foto: Shutterstock

Do sada, sva ispitivanja su pokazala kako borovnice sadrže najviše antioksidanasa. Kao takve, trebalo bi da ih iskoristimo tako da nam pomognu da izbacimo štetne toksine, a ne samo da budu njihove maske.

Zaista, borovnice su pravi dar prirode, i, dok je još uvek sezona, trudite se da jedete što više borovnica. Kada već polako prolaze lepi dani, sačuvajte koji kilogram pa pripremite najukusniji džem.. 

Evo našeg recepta i par saveta…

Džem od borovnica – bez šećera

Potrebni sastojci za pripremu:

- 1 kilogram borovnica
- 200 grama meda
- Sok od 1/2 limuna

Postupak pripreme:

Ovo su osnovne količine za 1-2 tegle. Ako želite veću količinu, srazmerno povećajte i količinu sastojaka.

Džem od borovnica bez pektina i šećera je idealan za sve, kako za dečicu tako i za malo starije. Mogu ga čak jesti osobe koje boluju od dijabetesa, kao i oni koji su na strogim dijetama, i slično. Za ukusan džem, nije potrebno dodati velike količine šećera – borovnice su već same po sebi fino sladunjave, tako sočne i mekane, tako da je priprema izuzetno laka.

 Foto: Shutterstock

Borovnice pre korišćenja najpre dobro operite, u nekoliko voda. Zatim ih samo malo izgnječite, kako bi otpustile sok. Dodajte im med i promešajte, zatim dodajte i sok od pola limuna. Stavite smesu zatim na umerenu temperaturu, da se džem polako krčka.

Nemojte pojačavati temperaturu tokom kuvanja, neka se sve vreme krčka na nekoj umerenoj, a pred kraj smanjite na najnižu. Mešajte povremeno kako ne bi zagorelo, ali nemojte često. Možete samo prodrmati šerpu.

Džem je gotov kada se fino zgusne, a to bude otprilike za nekih pola sata, manje-više, opet u zavisnosti od vaše ringle. Izvadite kašičicu džema na tanjir, sačekajte da se ohladi, pa proverite da li vam gustina odgovara.

Gotov džem sklonite sa ringle, pa ga dok je još topao sipajte u tegle i dobro zatvorite. Umotajte potom tegle u ćebe, pa ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se džem skroz ohladi, odložite u frižider ili špajz.

Ako vam se sve ovo čini previše, Beobašta nudi jednostavnije rešenje. Najukusniji džem od svežih borovnica nalazi se na klik od vas. Poručite ovde i obradujte sebe i svoje voljene. 

 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Beobašta (@beobasta.rs) дана

Zatvoreno za komentare.