Istraživanja sada pokazuju da ako konzumirate zeleni čaj i kafu možete smanjiti rizik od smrti.
Foto: Shutterstock
Naučnici su ispijanje dnevne šoljice kafe povezali sa manjim rizikom od smrti, kako onih koji su preživeli moždani udar, tako i zdravih ljudi, dok je pijenje sedam ili više šolja zelenog čaja povezano sa manjim rizikom od smrti i onih koji su preživjeli moždani udar.
Istraživači sa univerziteta u Osaki proučavali su vezu između čaja, zdravlja srca i rizika od smrti kod 46.000 učesnika starosti od 40 do 79 godina u različitim zajednicama u Japanu tokom oko 18 godina.
Njihovi rezultati su pokazali da su osobe koje su preživele moždani udar, pijući sedam ili više šolja dnevno, imale 62 odsto manji rizik od smrti od onih koji su preživeli moždani udar i jedva da su pili zeleni čaj.
Slična povezanost pronađena je i za muškarce koji su preživeli srčani udar. Međutim, kod učesnika bez prethodnih srčanih problema nije primećen smanjeni rizik povezan sa zelenim čajem.
Foto: Shutterstock
Profesor Navid Satar, medicinski istraživač i stručnjak za zdravlje srca, zabrinut je zbog ovakvih rezultata. Rekao je: - 62 procenta je ogromno. Statin to ne radi, lečenje krvnog pritiska to ne čini.
- Nema dobrih dokaza da će određene hranljive materije biti više ili manje korisne bez obzira da li ste imali srčani udar. Zavisi od ponašanja i aktivnosti. Može biti da su ljudi nakon moždanog udara u tolikoj formi da mogu uzeti sedam šolja zelenog čaja - dodao je.
Još uvek nije jasno kakav je odnos između zelenog čaja ili kafe i zdravlja srca, ali istraživači studije smatraju da polifenolsko jedinjenje bogato zelenim čajem može biti povezano sa primećenim smanjenim rizikom. Trenutno ne mogu objasniti ove zaštitne uticaje i zaključiti da je potrebno više istraživanja.
Satar je sumnjičav prema bilo kojoj stvari u čaju koja bi mogla uticati na naše zdravlje srca, posebno polifenola. Kratkoročno randomizirano ispitivanje u kome se upoređuju pića bogata polifenolom i nepolifenolom nije otkrilo nikakve koristi od pića bogatih polifenolom na faktore rizika povezane sa zdravljem srca.
Foto: Shutterstock
- Da li bih savetovao ljude da idu i piju zeleni čaj da bi bili zdraviji? Odgovor bi bio ne. Savetovao bih im da rade ono što znamo i kako funkcioniše: smanjujte so u ishrani, jedite više voća, povrća i vlakana, smanjujte kalorije, budite fizički aktivni. Za ishranu je ključno povećanje vlakana u vašoj ishrani - postoje neki nasumični dokazi da vlakna poboljšavaju faktore rizika - rekao je Satar.
Profesor Hiroiasu Iso, vodeći autor izveštaja, takođe je rekao da su im potrebne informacije o načinu života učesnika kako bi u potpunosti razumeli svoja zapažanja. Dodao je da potencijalne zdravstvene koristi mogu zavisiti od načina na koji pravite čaj ili kafu.
- Važnu razliku treba napraviti u tome što se u japanskoj kulturi zeleni čaj uglavnom priprema sa vodom i bez šećera. Pored toga, kafa se priprema sa vodom, a povremeno sa mlekom i šećerom - rekao je Iso.
Izbegavanje prekomernog mleka ili šećera je najzdraviji način pijenja čaja i kafe, ograničavajući srčane probleme povezane sa šećerom.
Iako su svoja otkrića prilagodili nekim zbunjujućim varijablama, poput istorije pušenja ili dijabetesa, istraživači ističu da lažno izveštavanje učesnika ograničava zaključke koje mogu izvući.