Naučnici otkrili - redovno konzumiranje čili papričica dobro po zdravlje

Naučnici otkrili – redovno konzumiranje čili papričica dobro po zdravlje

Istraživači su pronašli vezu između konzumiranja čili papričica i značajnog smanjenja rizika od dobijanja kardiovaskularnih oboljenja i kancera.

Foto: Shutterstock

Mada su ranije studije već otkrile da čili papričica ima antiinflamatorno dejstvo, da sadrži antioksidanse i da omogućava organizmu da adekvatno reguliše nivo šećera u krvi, pre svega zahvaljući kapsaicinu, koji paprikama daje ljutinu, ovo je prvo veliko naučno istraživanje koje je došlo do dokaza da konzumiranje ove namirnice smanjuje rizik od prerane smrti.

Istraživači su imali pristup zdravstvenim podacima čak 570.000 ljudi iz SAD, Kine, Italije i Irana. Oni su takođe raspolagali podacima o ishrani svake od ovih individua, što im je omogućilo da naprave adekvatna poređenja između onih koji jedu čili papričice i onih koji ih izbegavaju.

Foto: Shutterstock

Na njihovo iznenađenje, primećen je smanjen rizik mortaliteta od čak 25% za osobe koje često konzumiraju čili papričice u odnosu na one koji ih jedu retko ili nikad. Istraživači ipak pozivaju na oprez u iznošenju velikih zaključaka s obzirom na činjenicu da još uvek nisu otkrili mehanizam koji objašnjava ovaj fenomen, a napomenuli su i da u svojoj studiji nisu upoređivali efekte različitih vrsta čili papričica na zdravlje ljudi.