Evo koliko šolja kafe dnevno je dobro za srce

Evo koliko šolja kafe dnevno je dobro za srce

Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima su dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar, ali nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog dejstva.

Photo: Pixabay

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu "PLOS Biology" pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Photo: Pixabay

Četiri šolje kafe dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo nemačko istraživanje. Ono dokazuje da ta količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije i tako jača njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih ćelija od oštećenja.

Photo: Pixabay

Tim s medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Lajblinc u Diseldorfu otkrio je da se zaštitni dejstvo postiže s koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šolje kafe dnevno.

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor ćelijskog ciklusa, prisutan u mitohondriju glavnih vrsta ćelija u srcu.

Photo: Pixabay

"Naše istraživanje pokazuje da kofein deluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić jelovanjem mitohondrijskog p27 proteina, kaže autorka studije Džudit Hendeler.