Nauka dokazala - Kuvanje je dobro za naše zdravlje!

Nauka dokazala – Kuvanje je dobro za naše zdravlje!

Mnoge žene ne vole da kuvaju i ta obaveza im teško pada. Ipak, nauka je dokazala da je kuvanje veoma korisno i da ima blagotvoran uticaj na naše psihofizičko zdravlje.

Foto: Shutterstock

Psiholog Martin Preston tvrdi da postoji pet jakih razloga zbog kojih bi svaka žena trebalo bar povremeno da se lati varjače i kuvanje pretvori u svesno uživanje.

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa - kortizola i adrenalina. Ovo ne samo što dobro utiče na smanjenje nivoa stresa i anksioznosti, već ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

2. Jača samopouzdanje

- Kada spremite ručak osećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima vašim trudom, svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu - objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše 24sata.hr.

- Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji - tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

- Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze - kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

Zatvoreno za komentare.