10 lakih navika za zdravlje i seksi liniju

10 lakih navika za zdravlje i seksi liniju

Promena nezdravog životnog stila nije nimalo laka, stoga je najbolje da u nju zakoračite polako. Kad odluče da je vreme za promenu, većina ljudi misli kako je drastična promena najbolji i najbrži način da se reše nezdravog načina života. No, upravo je to razlog zašto su te promene kratkog veka.

Foto: Shutterstock

Promene uvedite korak po korak, tako ćete lakše promeniti svoj životni stil, a nećete to ni osetiti. Počnite s malim promenama.

Primera radi, nemojte se odmah prvi dan upisati u teretanu, nego prvo nedelju dana idite peške na posao ili se, ako vam je stvarno daleko, vozite samo pola puta. Takođe, postupno izbacujte nezdravu hranu - nemojte u jednom danu precrtati slatkiše, hamburgere i picu te se prebaciti na salatu i piletinu.

Za početak, odreknite se onoga što vam je najlakše. Ako niste ljubitelj čipsa, onda to prvo izbacite, pa postupno tome dodajte i čokoladu, zatim picu i sl. Vodite i dnevnik toga šta i koliko jedete - bićete svesniji što radite pogrešno.

Jedite svežu hranu

Foto: Shutterstock

Radije birajte i kupujte svežu, nego obrađenu hranu. Pri kupovini se upitajte: ‘Dolazi li ovo iz prirode?’. Ako je odgovor ‘ne’, tu hranu izbacite iz svoje prehrane.

Bavite se sportom

To ne mora biti ni komplikovano ni teško. Jednostavno pronađite sport ili fizičku aktivnost koja vam je zanimljiva i zabavna te nakon koje se dobro osećate.

Održavajte zdravi životni stil

Ako ste stalno u pokretu, unapred pripremite zdrave obroke i nosite ih sa sobom kako ne biste od gladi završili u pekarnici ili nekom restoranu brze hrane.

Vodite dnevnik prehrane

Foto: Shutterstock

Zapisujte sve što jedete. Jednom kad primetite kakve su vaše prehrambene navike, znaćete šta morate promeniti.

Ne izgladnjujte se

Radije odaberite zdravi životni stil. Moderne redukcijske dijete su samo kratkotrajno i brzo rešenje koje neće značajno poboljšati vaše zdravlje. No, ako u život prigrlite trajne zdrave navike, one će se pozitivno odraziti na vaše celokupno zdravlje i trajati.

Zadajte sebi ciljeve

Na primer, postavite si za cilj period u kojem ćete u potpunosti izbaciti brzu hranu iz prehrane. No, nemojte pretjerivati. Budite realni u postavljanju i ostvarivanju tih ciljeva.

Pravilo: Pet na dan

Svaki dan pojedite barem pet komada voća ili povrća - što znači da bi u svaki obrok trebali uvrstiti jedno ili drugo. To će vas staviti i održati na pravom putu kad su u pitanju zdrave prehrambene i životne navike.

Budite aktivni

Foto: Shutterstock

Hodajte deo puta do posla, koristite stepenice umesto lifta, parkirajte auto na najudaljenije parking mesto od ulaza i sami spremajte namirnice te ostale potrepštine koje ste kupili kad dođete kući iz radnje.

Socijalizujte se

Okružite se ljudima koji misle slično kao i vi te koji se takođe trude živeti zdrav život. Ubrzo ćete početi razmišljati kao oni, te će vam prijatelji postati inspiracija koja će vas takođe držati na pravom putu i pomoći vam kad se nađete u krizi.

Budite dobri prema sebi

Ne budite strogi i nemojte postati opsednuti zdravim životom jer i to može negativno uticati na zdravlje. Dajte sebi vremena i povremeno se nagradite kad ostvarite neki veći cilj koji ste si postavili.