Banane su jedan od najprodavanijih prehrambenih artikala i svakako jedna od najomiljenijih namirnica. Tome najviše doprinosi njihov prijatan ukus, hranjivost pa i praktičnost upotrebe. Ne moraju da se peru, lako se koriste. A puno daju.
Foto: Pixabay
Naime, tri vrste šećera koje banane sadrže, tj. fruktoza, glukoza i saharoza u kombinaciji sa vlaknima kojima su više nego bogate, čine ih idealnim za brzo nadoknađivanje izgubljene energije i trajni osećaj sitosti.
Nije slučajno što teniseri u pauzama između gemova ili setova, često posežu baš za bananom.
Foto: Shutterstock
Još jedna dobra kombinacija kod banana preporučuje ih za redovnu konzumaciju i za čuvanje zdravog srca. To je činjenica da imaju malo natrijuma a dosta kalijuma, što je idealno za uravnoteživanje i regulisanje krvnog pritiska.
Neki naučnici idu dotle, da smatraju da svakodnevno uzimanje banana može za čak 40 odsto da smanji rizik od infarkta srca!
Triptofan iz banana organizam koristi kako bi ga pretvorio u serotonin, hormon sreće. Zato se banane preporučuju i u slučaju lošeg raspoloženja.
Foto: Shutterstock
One smiruju, povećavaju koncentraciju, podstiču rad mozga, pomažu boljem pamćenju i lakšem učenju, zbog čega se preporučuju đacima, studentima i svima koji uče ili rade umne poslove.
Pomažu u slučaju gorušice, jer antacidi kojima su bogate, mogu da zamene upotrebu veštačkih, koji se često koriste u svrhu neutralizovanja hlorovodonične kiseline u želudačnom soku.
I kod trudnica mogu da ublaže karakteristične jutarnje mučnine.
Foto: Shutterstock
Od koristi su i u slučaju malokrvnosti kada organizmu nedostaje gvožđa, pošto materije iz banana stimulišu crvena krvna zrnca i proizvodnju hemoglobina.
Banane hrane i hidriraju kožu, pa je dobro utrljavati koru od banane u kožu, naročito ako na koži ima neki problem. Jer kod banana je lekovita i kora koju obično bacamo. A ne bi trebalo, jer skoro polovina kalijuma banane se nalazi upravo u kori.