Ne rizikujte - ovo su znaci da se ne krećete dovoljno

Ne rizikujte – ovo su znaci da se ne krećete dovoljno

Gubitak mišićne mase, poznat i kao sarkopenija, normalan je deo starenja. Procenjeno je da nakon tridesete godine svaku deceniju izgubimo 3% do 5% naše mišićne mase, a naročito je zabrinjavajuće što ponekad i sami ubrzavamo ovaj proces zbog toga što se ne krećemo dovoljno.

Foto: Shutterstock

Manja mišićna masa znači, između ostalog, manju snagu, lošije fizičke performanse i umanjenu sposobnost za kretanje. Ona takođe dovodi do rasta masnih naslaga u telu i svih zdravstvenih problema povezanih s tim.

Zbog svega navedenog važno je da budemo aktivni u svim periodima svog života, a posebno kada uđemo u njegovu četvrtu deceniju. Naravno, to ne znači da je potrebno da imate ruke kao Kris Hemsvort, trbušnjake kao Leni Kravic i leđa kao Dvejn Džonson.

Za zdraviji život je dovoljno da samo povremeno vežbate, ali da ste svakodnevno u pokretu, makar to značilo da odete u kratke šetnje, ako već nemate neki drugi razlog da izađete iz kuće.

Kako da prepoznate da se ne krećete dovoljno?

Sledeća četiri znaka vam mogu pokazati da bi bilo poželjno da ste više u pokretu:

1. Vaš procenat telesne masti prelazi 15% u slučaju da ste muškarac i 24% u slučaju da ste žena;

2. Tokom dana vam ponestaje energije za obavljanje svakodnevnih poslova, iako ste ih ranije završavali bez mnogo muke;

3. Niste u stanju istrčati 2,5 km bez pauze;

4. Ne možete da uradite nijedan sklek.

Ako imate solidnu izdržljivost, istrčavanje 2,5 km, makar najsporijim tempom, ne bi trebalo da vam predstavlja problem. U slučaju da vam to ne polazi za rukom, vreme je da poboljšate svoju fizičku spremu. Isti zaključak važi i ako je za vas jedan sklek nemoguća misija.

Dakle, da li vam telo govori da bi trebalo više da se krećete? Znate šta vam je činiti ako ste se prepoznali u pobrojanim znakovima. Možete odmah početi sa vežbanjem ili bar sa dužom šetnjom za početak, ako je prošlo dosta vremena od vašeg poslednjeg treninga.

Zatvoreno za komentare.