Nijedan dan bez sezonskog voća: Kruške i lubenice čuvaju liniju, kajsije kožu, borovnice i maline imunitet…

Nijedan dan bez sezonskog voća: Kruške i lubenice čuvaju liniju, kajsije kožu, borovnice i maline imunitet…

Nektarina štiti kožu od štetnog sunčevog zračenja, kajsija pomaže kod zatvora, lubenica čuva srce, kruške su zbog vlakana koje sadrže dobre za mršavljenje...


Photo: Pixabay



Iako je većina voća, poput jabuka, banana ili krušaka, dostupna tokom cele godine, leti se preporučuje da jedete sezonsko voće koje se uzgaja u našem podneblju, poput lubenica, bobičastog voća, kajsija i breskvi.


Letnja ishrana trebalo bi da se bazira na dodatnom unosu vode, voća i povrća. Voće je nutritivno bogato, sadrži razne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente.


Photo: Pixabay



Koncipirajte letnju ishranu u pet obroka i ubacite više voća i povrća i ne zaboravite na vodu. I voće sadrži od 80 do 90% vode pa tako pomaže u održavanju hidracije organizma.


Lubenica


Photo: Pixabay


Lubenica, na primer, osim nutrijenata, sadrži čak 92% vode, a vlakna u kombinaciji s vodom u lubenici uspešno regulišu probavu i sprečavaju zatvor, dok minerali i voda sprečavaju dehidrataciju.


Jedna šolja nasečene lubenice sadrži samo 43 kalorije. Osim toga, bogata je B-vitaminima, magnezijumom, fosforom, cinkom, bakrom, selenom, likopenom i betainom.



Sadrži najviše likopena, snažnog antioksidansa, od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Pokazalo se da redovni unos lubenice smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Povećava energiju, dok istovremeno reguliše težinu.


Photo: Pixabay


Lubenicom protiv bubrežnih tegoba


One su izvrstan izvor beta karotena, vitamina C, pektina, likopena, kalijuma i gvožđa. Zbog  visokog udela vode pomažu kod bubrežnih problema.


Dinja


Photo: Pixabay


I dinja je odlična za nadoknadu tečnosti izgubljene znojenjem. Sadržaj vitamina C i beta-karoten, koji su snažni antioksidansi, održava zdravlje kože i podstiče nastanak preplanulog tena.



Pomaže u detoksikaciji i podstiče mršavljenje. Dve šolje dinje sadrže tek 120 kalorija, a zadovoljavaju potrebu za slatkim.


Dinje regulišu krvni pritisak


Sadrže više od 90% vode, vitamin C i A i kalijum, mineral koji deluje u regulisanju krvnog pritiska. U 100 grama dinje sadrži trećinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C . 


Breskva


Photo: Pixabay


Breskva savršeno zadovoljava potrebe za slatkim, stvara brzi osećaj sitosti, a osigurava čak 11% potreba za vitaminom C.


Stvaraju osećaj sitosti


Jedna breskva sadrži u proseku samo 68 kalorija, a čak tri grama vlakana, koja pridonose zdravlju probavnog trakta. Vlakna pomažu u stvaranju osećaja sitosti. 


Nektarine


Photo: Pixabay


Nektarine su usko povezane s breskvama i dele mnoge njihove prehrambene karakteristike. Bioflavonoidi lutein i beta karoten zajedno s C vitaminom u nektarini čuvaju kožu od štetnog sunčevog zračenja.


Nektarina protiv karcinoma


One sadrže klorogensku kiselinu koja ima snažan uticaj u borbi protiv karcinoma. Bogate su antioksidansima, zbog čega povoljno deluju na imunološki sustav. 


Kajsije


Photo: Pixabay


Kajsije su dobar izvor gvožđa, vitamina C, beta karotena, kalijuma i vlakana i pomažu kod probavnih smetnji i zatvora.


Kajsije pomažu protiv infekcija


Odličan su izvor vitamina A, C, B kompleksa, kalijuma i beta karotena. Pomažu organizmu u odbrani od bakterijskih infekcija, štite kožu od štetnih sunčevih zraka...


Borovnice


Photo: Pixabay


Borovnice spadaju u najzdravije voće koje možete da pojedete. Niskokalorične su, bogate vlaknima i sadrže obilje vitamina i minerala.


Šolja borovnica pruža 24% preporučenog dnevnog unosa vitamina C i K. Sadrže fitohemikalije, kao što su antocijanin, flavanoli, resveratroli i tanini, koji štite od upala, bolesti srca i raka.


Borovnice za razgradnju masti


Istraživanja su pokazala da štite od bolesti srca i krvnih sudova i imaju protivupalno delovanje. Takođe, podstiču razgradnju masti u telu i mogu da snize povišeni krvni pritisak.


Visok sadržaj fitonutrijenata u borovnicama, kupinama, jagodama i malinama jača imunitet i pomaže kod problema s kardiovaskularnim sistemom.


Maline


Photo: Pixabay


Maline su među najboljim izvorima vlakana (oko 32% preporučene dnevne količine po šolji).


Sadrže visoku koncentraciju vitamina B i C, gvožđa i bakra. Dobar su izvor mangana koji ima snažnu antioksidativnu funkciju da štiti ćelije od slobodnih radikala.


Svaka šolja daje 1% preporučene dnevne količine tog esencijalnog nutrijenta. Sadrže i visok nivo antocijanina koji brani od neuroloških poremećaja, poput rasta tumora.


Malinama protiv upala i oštećenja


Bogate su snažnim antioksidansima koji deluju protivupalno, sprečavaju delovanje štetnih organizama i oštećenje ćelija. Niskokalorične su i bogate vlaknima, dobre za probavu.


Kruške


Photo: Pixabay


Kruške pomažu u skidanju kilograma


Visoke količine vlakana, osim što pozitivno deluju na sistem organa za varenje, veoma su delotvorne kod mršavljenja. Sadrže veliku količinu flavonoida i tako čuvaju kardiovaskularni sistem.










Затворено за коментаре.