Kombinacija ova dva suplementa može biti opasna po zdravlje!

Kombinacija ova dva suplementa može biti opasna po zdravlje!

Ukoliko se uzimaju zajedno, ova dva suplementa mogu da budu opasna po zdravlje, pokazalo je novo istraživanje. Studija je pokazala da ako se uzima kalcijum i vitamin D istovremeno se povećava rizik od moždanog udara.

Foto: Shutterstock

Zašto nam je potreban kalcijum

Oko 99 odsto zalihe kalcijuma u telu nalazi se u zubima i kostima. Kalcijum pomaže telu mišićima da stvaraju kontrakcije, kako bi kosti ostale zdravlje.

Ženama mlađim od 50 godina se preporučuje dnevni unos od 1.000 miligrama kalcijuma, a žene starije od 50 godina treba da unose dodatnih 200 miligrama.

Mlečni proizvodi, poput sira, mleka, jogurta, imaju visok sadržaj kalcijuma.

Zašto nam je potreban vitamin D

Jako je važan za decu i odrasle – slično kao i kalcijum, i vitamin D ima ulogu u zaštiti kostiju i mišića. Bez dovoljne količine ovog vitamina u telu, povećava se rizik od lomova kostiju.

Pored toga što telo proizvodi vitamin D kada smo na suncu, može se uneti i iz ribe, ali i sojinog mleka, mlečnih proizvoda.

Vratimo se na novo istraživanje. Ovo nije prvi put da je utvrđeno da je opasno uzimati u kombinaciji ova dva suplementa – isto je naučno dokazano i pre nekoliko godina.

Ipak, kardiolog dr Stiven Kopecki kaže da ne treba da paničite ako ste već uzimali kalcijum i vitamin D zajedno jer smatra da podacima nove studije nedostaje preciznost, pošto je rađena na osnovu upitnika, gde su greške moguće.

Foto: Shutterstock

Dr Kopecki dodaje i da su kasnije studije koje se nisu oslanjale na upitnike utvrdile da uzimanje kalcijuma i vitamina D ne povećava rizik od moždanog udara ili od infarkta.

"Ne postoji nikakva veza između toga", kaže ona.

Ističe i da, ako vam je lekar rekao da uzimate vitamin D i kalcijum, ne treba da prestanete to da radite. Ako uzimate ove suplemente "na svoju ruku", bilo bi pametno da razgovarate sa lekarom i utvrdite da li su vam ti suplementi uopšte potebni.

Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno vitamina D i kalcijuma, doktor svakako savetuje da pokušate to da povećate prirodnim putem, a ne pilulama.

"Pilula ne može da nadomesti loše životne navike. To je pokazala svaka studija. Uvek je bolje da promenite ishranu ako možete – ljudi se pogrešno odmah okreću suplementima", zaključuje on.