Ništa ne boli kao kamen u bubregu: Šta kada se on pokrene?

Ništa ne boli kao kamen u bubregu: Šta kada se on pokrene?

Voda puna kalcijuma, oksalata i magnezijuma kao i hronične urinarne infekcije dva su osnovna krivca za veliku učestalost pojave kamena u bubrezima kod našeg stanovništva.

Foto: Shutterstock

Kamen dugo može da miruje na mestu gde je nastao i da osoba ne oseća nikakve tegobe, međutim problemi nastaju kada se kamen pokrene. To izaziva veoma jak bubrežni bol, jedan od najjačih bolova koji čovek može da doživi.

Do pokretanja kamena može da dovede unos većih količina tečnosti kao i fizički napor koji izazivaju svakodnevne aktivnosti poput skakanja, vožnje biciklom, trčanja.

 Foto: Shutterstock

Bol počinje u predelu slabine i to na onoj strani na kojoj se nalazi i kamen, a zatim se širi ka prednjem trbušnom zidu i donjem stomaku.

Obično je praćen gađenjem i mučninom, a ponekad i povraćanjem. Kamen se razbija na dva načina, endoskopski i hirurški.

 Foto: Shutterstock

Najbolja prevencija stvaranju kamena u bubregu jeste lečenje na vreme urinarnih infekcija i korišćenje više vrsta voda, ukoliko se pije flaširana voda.

Osobe koje već imaju kamen u bubregu treba da unose što više tečnosti, odnosno negazirane vode, limunade i uroloških čajeva. 

I kada se kamen jednom razbije velika je verovatnoća da će se ponovo vratiti, zbog čega se osobama koje su prošle razbijanje kamena u bubregu, savetuje poseban režim unošenja tečnosti i ishrane, kako bi se sprečilo stvaranje novog kamenja.

Foto: Shutterstock

A taj režim zavisi od vrste kamena pa se ljudima sa cistinskim kamenjem savetuje da ne piju sok od grejpfurta ali da unose i do četiri-pet litara tečnosti i da tečnost piju i noću.

U slučaju kamenja od kalcijum oksalata, valja izbegavati zelje, zelenu salatu, spanać, boraniju i grašak, a kod kamenja fosfatne građe ribu, žumance te mleko i mlečne proizvode.

Uratno kamenje isključuje iz ishrane iznutrice, crvena mesa, te mahunarke, grašak, pasulj i boraniju ali i bademe, kikiriki, pečurke.

Foto: Shutterstock

Nezavisno od sastava kamenja, svim pacijentima koji imaju kamen u bubregu savetuje se da izbegavaju unošenje soli kroz hranu.     

Zatvoreno za komentare.