Trend zdrave ishrane nas tera da zaboravimo namirnice poput čipsa, gaziranog pića, čokolade, i verujemo da je svima jasno zbog čega je to tako.
Foto: Shutterstock
Međutim, problem nastaje kod onih namirnica koje koristimo gotovo svakodnevno, a nismo ni svesni da su daleko od zdrave opcije. Tako, na primer, riba iz konzerve, jeste jednostavan, ali ne i preporučljiv izbor. A tu si drugi za koje mnogi ne pretpostavljaju da se nalaze na "crnoj listi".
Ova popularna zamena za prženu ribu, lako je dostupna svima i lako se priprema. Bilo kako bilo, nema ništa zdravo da ponudi. Prepuna je šećera, brašna, veštačkih boja i zaslađivača kao i MSG enzima koji stvara zavisnost.
Ako tome dodate i da se često krši pravilo njihovog čuvanja - onda ste tek u potencijalnom problemu.
Iako je ova riba jako ukusna, ima jedan vrlo ograničavajući faktor, a to je kratak rok trajanja. Jedini način da se produži rok trajanja jeste da se sipa ulje. Ukoliko je riba u slanoj vodi, velika je verovatnoća da je dodat hexamethylenetetramine, supstanca koja je zabranjena u mnogim zemljama širom sveta.
Foto: Shutterstock
Dimljena hrana je takođe jako popularna širom sveta. Postoji prirodan način sušenja i dimljenja mesa ili ribe, a opet postoji i onaj veštački koje koriste mnoge korporacije kako bi produžile svežinu i rok trajanja svojih proizvoda, koje mogu biti jako štetne po zdravlje,
Opasne supstance i hemikalije poput fenola i formaldehyde-a često nisu na deklaracijama. Takođe, nečistoće i buđi se prekrivaju pojačivačima ukusa i solju.
Gumene bombone su široko raspostranjene i jako popularne među decom. Ipak sastojci modernih gumenih bombona su daleko od onih klasičnih.
Prirodni pectin se često menja želetinom svinjskog porekla, a prelepe boje se postižu uz pomoć sintetičkih pojačivača i boja. Pored toga, mnogi proizvođači koriste i sulfur dioxideas stabilizator koji često ne pominju nigde na pakovanju, a koji u većim količinama može izazavati burnu alergijsku reakciju.
Kornfleks je popularan u mnogim zemljama, a činija kornfleksa sa mlekom se smatra zdravim doručakom. Ipak, način pripreme ove popularne namirnice će vam pomoći da shvatite štetnost iste i razmere marketinškog trika kojem ste izloženi.
Nakon prženja kornfleksa, svi vitamin nestaju iz kukurznog brašna. Šećer i ulje koje se koristi da bi se kornfleks ispržio i stabilizatori koji se nalaze u njima su jako štetni za vaše telo. Štaviše ukoliko ih jedete redovno, može ozbiljno narušiti vašu liniju i dovesti do naglog gojenja.
Foto: Shutterstock
Ovo je najkontroveznija namirnica sa spiska. Hajde jednu stvar da razjasnimo: Ne postoje skroz crne masline.
Zrele masline obično imaju tamno ljubičastu ili braon nijansu. Crne masline u teglama i konzervama su zapravo zelene masline koje su obojene specijalnim nutrijentima poput ferus gluconate, koji nije opasan u malim količinama, ali definivno ni nema nikakve koristi po vaš organizam.
Ovo je još jedna od namirnica koja ima izuzetno kratak rok trajanja. Grožđe bi trebalo jesti odmah nakon što ih uberete.
Naravno da ovo ne ide u prilog velikim lancima supermarketa i zato oni pokušavaju na svaki način da produže životni vek grožđu, ubrizgavanjem antioksidanasa. Tako da ako primetite da i nakon nekoliko dana, vašem grožđu ne prolazi svežina, možete biti sigurni da je prošlo kroz određeni hemijski tretman.