Novo istraživanje pokazalo da se rak može sprečiti ako obratite pažnju na ove dve stvari

Tim kaže da je stopa preživljavanja karcinoma sve veća, ipak povećava se i broj novoobolelih za čak 7% u poslednjih deset godina...

Čak četiri od deset slučajeva oboljenja od raka mogla bi se sprečiti kad bi ljudi promenili svoj životni stil i smanjili unos alkohola, pazili na težinu, prestali da puše i štitili se od sunca, pokazalo je novo istraživanje.

Podaci istraživanja britanskog Centra za karcinom (CRUK) pokazuju da se 2.500 slučajeva raka nedeljno može izbeći i navode da duvanski dim kao vodeći faktor kod razvoja bolesti koji je odgovoran za više od 15% svih obolenja.

- Kad se govori o bolestima povezanim s pušenjem, više od polovine otpada na rak pluća, tu su i ostale bolesti vezane uz konzumaciju duvana poput raka bešike, jednjaka i creva -  kaže doktorka Katrina Brown, autor studije.

I dok se broj pušača u Velikoj Britaniji sveke godine smanjuje za oko 1%, naučnike zabrinjava debljina i sve širi struk kod većine populacije što je drugi najčešći (6,3%) uzrok raka koji se takođe može sprečiti.

Tim naučnika se nada da će vlada naučiti nešto iz uspešnih mera za smanjenje pušenja poput zabrane oglašavanja duvanskih proizvoda, posebnih poreza i pakovanja cigareta sa slikama obolelih, te predlažu zabranu oglašavanja hrane pre 21 sat i pozivaju proizvođače da pronađu nove recepte koji bi sadržali manje soli, šećera i ostalih sastojaka koji debljaju.

Međutim, naučnici upozoravaju da je takođe potrebno promeniti stav javnosti o opasnostima debljine koju se već naziva "novim pušenjem".

Pročitaj još