Nutricionista savetuje: Ove namirnice će vam pomoći da smanjite prekomerno znojenje

Nutricionista savetuje: Ove namirnice će vam pomoći da smanjite prekomerno znojenje

U vreme velikih vrućina gotovo da nema osobe koja se ne znoji obilnije. Nutricionista Rik Hej otkriva način kako da rashladite telo namirnicama i tečnošću.

Photo: shutterstock

Hej savetuje unošenje vitamina B, jer on smanjuje stres koji izaziva preterano znojenje, kao i smanjen unos alkohola i kofeina. Takođe, treba uzimati laganu hranu i voće, kao što su grožđa i lubenice, za koje je potrebno manje napora da se svari. 

Photo: Pixabay

"B vitamin reguliše hormone i drži nivo stresa pod kontrolom. Često, kada se znojimo, budemo nervozni zbog znoja i "fleka" koje se stvaraju na odeći. Tada se još više povećava temperatura našeg tela, pa postajemo anksiozni i podložniji stresu. Sve to vodi do pojačanog znojenja", kaže Hej. 

Photo: Pexels

B vitamin tu ima ključnu ulogu, jer povezuje endokrini i nervni sistem koji imaju važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom taj hormon radi pojačano. Nekoliko studija je pokazalo da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u regulisanju nivoa stresa. 

Photo: shutterstock

Magnezijum je takođe "borac" protiv pojačanog znojenja, jer ako nemamo dovoljno magnezijuma i kalcijuma onda nervi gube kontrolu nad otvaranjem i zatvaranjem pora kroz koje izlazi znoj. Magnezijum pomaže da se organizam navikne na dnevni stres. 

Photo: Pexels

"Kada se znojimo gubimo dosta magnezijuma. To vodi do pojačanog znojenja, pa je potrebno nadoknaditi ga. Jedite tamno zeleno povrće, orahe i semenke kako biste nadoknadili magnezijum, a jaja na oko i pivski kvasac za vitamin B. Oni su dobri za vaš nervni sistem i pomažu vam u regulaciji znojenja", rekao je Hej. 

Ženama koje su u menopauzi preporučuje se korišćenje biljke šisandre, koja reguliše noćno znojenje i valunge. 

Photo: Pixabay

Jedite voće i povrće za užinu. Uživajte u lubenici, grožđu, dinji, ali i krastavcima, celeru i rotkvicama. 

Ne potcenjujte moć žalfije koja rešava ovaj problem godinama. Ona je prirodni izvor flavonoida i polifenola što je čini velikim antioksidansom i antibakterijskim sredstvom.

Zatvoreno za komentare.