Ova "nezdrava" namirnica je bolji izbor za doručak od pahuljica

Ova „nezdrava“ namirnica je bolji izbor za doručak od pahuljica

Deluje vam nemoguće, ali tvrdnje dokazuju drugačije.

Čelsi Ejmer, nutricionista iz Njujorka, ističe da "parče pice sadrži više masnoća, ali znatno manje šećera od većine industrijski proizvedenih žitarica, tako da ova namirnica sigurno neće tako loše uticati na nivo šećera u krvi".

Samo jedna šoljica takvih žitarica sadrži oko 18 grama šećera, što je vrlo blizu dnevnih preporuka za žene, koje iznose 25 grama dnevno. Osim toga, u organizam nećete uneti ni gram dobrih masti (kakve biste dobili iz integralnih žitarica). 

Osim toga, Ejmer dodaje da parče pice, koliko god nezdravo deluje, ima više proteina od tipične činije žitarica, tako da može duže da zadovolji apetit i sprečiti grickanje između obroka.

Ali, pre nego što automatski zamenite jutarnje žitarice picom, važno je zapamtiti da ova namirnica i dalje nije naročto zdrava i da nikako ne bi trebalo da je jedete svaki dan. 

Ako želite zaista hranljiv doručak, svakako je bolje dan početi na zdraviji način, na primer s grčkim jogurtom i voćem, čime ćete uneti više proteina i kalcijuma ili nezašećerenim ovsenim pahuljicama s cimetom i voćem, zbog veće količine vlakana i antioksidansa. Ili, ako ste mnogo gladni, jajima. Naravno, postoje razni načini da i jedno i drugo jelo učinite mnogo zdravijim.

Pica ne mora uvek da bude masni zalogaj belog testa i loše šunke s mnogo rastopljenog sira. Možete da je kombinujete s komadićima piletine, spanaćem, povrćem, pa i jajima, kao dodatnim izvorima proteina i zdravlja.

A ako nipošto ne želite da odustanete od svog klasičnog doručka - žitarica, onda bar birajte one s manje šećera, od integralnog zrna (ječam, proso, raž...), same ili u kombinaciji s još zdravijim orašastim plodovima i semenkama.

Izvor: Blic