Od stresa do vežbi - ovo su mogući razlozi zašto osećate bol u grudima

Od stresa do vežbi – ovo su mogući razlozi zašto osećate bol u grudima

Bol u grudima normalna je pojava kod žena tokom celog menstrualnog ciklusa, ali uzrok može biti i nešto sasvim drugo.

Foto: Shutterstock

Jutros ste oblačili grudnjak, krenuli za nečim ili zagrlili nekoga i prva stvar koju ste primetili je neugodan bol u grudima. Iako su mnoge žene odmah jako zabrinute, doktorka Rakel B. Dardik iz Nju Jorka tvrdi da, u većini slučajeva, nemaju oko čega da se brinu.

"Mala je verovatnoća da imate rak, tako da možete odahnuti i opustiti se." Ako se pojavio odjednom, malo je intenzivniji, bol u grudima dobar je razlog da posetite lekara. Lekovi koje uzimate, vežbe, stres... Sve su to mogući uzroci, a dr Dardik ih je objasnila detaljno za Refinery 29.

Menstruacija

Verovatno niste iznenađeni što je ovaj uzrok na prvom mestu. "Bol u grudima dolazi i odlazi tokom ciklusa, a uzrokovana je hormonalnim promenama koje se događaju u telu." Neke žene su osetljivije na ove promene od drugih, pa je i bol jači i češći.

Uglavnom se oseti 7 do 10 dana pre nego stigne mesečnica, ali to vreme može varirati. Uz bol, javlja se i otečenost. 

Foto: Shutterstock

Lekovi

Bilo kakva hormonalna terapija, posebno kontracepcijske pilule, može uzrokovati bol u grudima jer primate dozu hormona, pa se telo privikava.

Grudnjak

"Bilo koji grudnjak koji grudi dovodi u neorirodan položaj, može uzrokovati bol - žica, jastučići, grudnjak za podizanje grudi...", objasnila je dr Dardik. Ipak, ovaj uzrok češći je kod žena koje imaju veće grudi ili kod onih koje treniraju u neprikladnoj odeći - zato je važno kupiti odgovarajući grudnjak za vežbu - sportski.

Foto: Shutterstock

Infekcija

Češće su kod žena koje doje, mleko može zaglaviti u mlečnim kanalima i uzrokovati bakteriju. Mogu je dobiti i one koje ne doje od, recimo, pirsinga. Bol uzrokovan infekcijom drugačiji je od ostalih, napominje Dardik i dodaje da se oseća samo u onom delu koje je zahvatila bakterija.

Vrlo je važno odmah posetiti lekara, a oporavak nije težak - vrlo verovatno ćete dobiti antibiotik i nekoliko dana morati da mirujete. 

Stres

Kako može uticati na menstrualni ciklus, stres može biti i uzrok bolova u grudima. Emocionalni stres može poremetiti hormone u telu, a to stvara bol.