Matematika sna - izračunajte u koje vreme bi trebalo da idete u krevet!

Matematika sna – izračunajte u koje vreme bi trebalo da idete u krevet!

Svi znamo koliko je san važan za naše telo. Međutim, ponekad se desi da se nakon buđenja ne osećamo odmorno i da želimo da se vratimo u krevet. Tada je veoma teško započeti novi dan i nastaviti sa bilo kojim poslom. Evo kada je vreme za odlazak u krevet.

Foto: Shutterstock

Dakle, kako poboljšati kvalitet svog sna?

Ispostavilo se da zapravo nije teško. Ključ uspeha leži u pravom trenutku za odlazak u krevet. Ovo je otkrila izvesna američka mama koja je pokazala kako da izračunamo u koje vreme treba da idemo u krevet.

Noćni ciklusi

Tokom noćnog odmora, spavamo u ciklusima od 90 minuta koji se redovno ponavljaju. Jedna se sastoji od 2 faze: NREM spavanja (duboko spavanje koje karakterišu spori pokreti očiju) i REM spavanje (brzi pokreti očiju i mozak još uvek aktivno radi). 

Matematika sna

Da biste se dobro naspavali, najbolje je da prođete kroz 4-6 ciklusa spavanja (svaki traje 90 minuta). Dobra ideja je da se probudite između ovih ciklusa, jer je tada vaš mozak najaktivniji. Zahvaljujući tome nakon otvaranja očiju imaćete više energije i nećete biti tromi.

Kada računate, dodajte još 15 minuta. Toliko je obično potrebno da se zaspi.

Na primer, ako morate da ustanete u 6:00, trebalo bi da idete u krevet u 23:45. Zatim ćete spavati 4 ciklusa i imati dodatnih 15 minuta da zaspite, piše 24sedam.

Zatvoreno za komentare.