Najbolji prirodni preparati za negu kože sa opekotinama

Najbolji prirodni preparati za negu kože sa opekotinama

Čak i ako samo jednom izostavite rutinu redovnog mazanja kože kremom sa zaštitnim faktorom, posledice mogu biti intenzivne. Svi smo, nažalost, bar jednom u životu iskusili opekotine od sunca.

Foto: Shutterstock

Crvena, izgorela koža, pored toga što boli na dodir, izazvaće i brojne druge neprijatnosti i poteškoće u obavljanju svakodnevnih obaveza. Jake opekotine mogu uticati čak i na spavanje. Pored hemijskih proizvoda koje možete potražiti u apoteci, mi vam preporučujemo i prirodne sastojke u nezi izgorele kože, koji, ako ništa drugo, mogu biti tu za prvu pomoć.

Pored kiselog mleka i jogurta, saveta koje su vam verovatno još vaše bake predlagale, postoje i druge prirodne metode za negu kože sa opekotinama od sunca.

Jabukovo sirće

Jedan od možda najneobičnijih, a efektnih sastojaka za negu izgorele kože, je jabukovo sirće. Sirće je najbolje primeniti na manjim površinama i tako testirati njegovo delovanje. Manju dozu sirćeta razredite u vodi, natopite tupfer, i nežno utapkajte na izgorelo mesto. U slučaju da vas koža još jače peče – isperite vodom i prekinite upotrebu.

Foto: Shutterstock

Ovas

Druga opcija je da napunite kadu mlakom vodom i sipate jednu kašiku ovsa. Istuširajte se i osušite kožu, nežnim tapkanjem peškirom. Izbegavajte upotrebu sapuna, jer može dodatno isušiti kožu.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje može pomoći. Nanesite ga u tankom sloju na upaljenu kožu. Kokosovo ulje će hidrirati kožu i napraviti tanak zaštitni sloj i tako sprečiti dalje isušivanje.

Mleko

Cilj je hidratacija i stvaranje tankog zaštitnog sloja, pa možete upotrebiti i obično mleko. Odvojte dovoljnu količinu i ostavite mleko neko vreme na sobnoj temperaturi. Namažite na bolna mesta.

Foto: Shutterstock

Krastavac

Za samo hlađenje kože tu je - krastavac. Rasporedite kolutove po koži i pokušajte da se opustite. Led nikada nemojte prislanjati na kožu direktno. Kocku leda zamotajte u gazu ili čist tanak peškir (može da posluži i čista krpa) i tapkajte. 

Pored hlađenja i pokušaja smanjivanja intenziteta bola, potrebno je sprečiti dalje isušivanje kože. Nemojte koristiti uobičajene proizvode za kupanje, da ne biste dodatno isušile kožu. Obratite pažnju na hidriranje. Izbegavajte odeću koja je kreirana od grubljih materijala ili prijanja za telo. U odabiru odeće, fokusirajte se na prirodne materijale, da biste omogućile koži da diše.

Nakon kupanja, nežno, tapkanjem, upijte višak vode. Tekst iskoristite kao podsetnik za „prvu pomoć“, nakon dana ispunjenog suncem. Što pre pristupite saniranju štete, pre ćete se oporaviti i biti spremne za nove aktivnosti. Naglašavamo, nemojte zaboraviti da redovno mažete kožu kremom za sunčanje - tako će opekotine od sunca ostati samo ružna uspomena.