Oslobodite se umora uz ove namirnice

Oslobodite se umora uz ove namirnice

Ako vam hronično nedostaje energije, pojačan unos vitamina i minerala je nešto kao svakodnevna "radna obaveza" za vas. U tom smislu, donosimo spisak namirnica prepunih upravo onoga što će vas za čas, bilo u vidu obroka ili pak napitka, podići "iz mrtvih". 

 Foto: Shutterstock

Spanać

Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Bogato je gvožđem, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemične. Takođe, spanać je i dobar izvor luteina koji čuva vid. 

Banana

Ovo egzotično voće je prepuno kalijuma, koji smanjuje osećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6, važnog za pravilan imunitet i rad mozga, kao i prehrambenih vlakana koja čuvaju probavu. 

Cvekla

Ovo korenasto povrće je puno antiupalnih svojstava s visokim procentom gvožđa, folata i B vitamina. Plus, u 200 grama cvekle će se naći i 440 miligrama kalijuma.  Stručnjaci savetuju da u šejku ili smutiju cveklu kombinujete s citrusnim voćem, poput pomorandži ili limuna, kako biste pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija. 

Puter od badema

Bademov puter je bolji izbor od recimo putera od kikirikija jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa. Zbog visokog procenta proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, a obezbeđuje i osećaj sitosti tokom dužeg vremena. 

Grčki jogurt

Ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcijuma koji garantuje dobru izgradnju kostiju i zuba. 

Cimet

U pitanju je vrlo fleksibilan začin, dobrodošao u raznim kombinacijama, a studije pokazuju da reguliše krvni pritisak i snižava nivo lošeg holesterola.