Nekada je telu previše ugljenih hidrata koje unosimo, pa se zato gojimo i teže mršavimo. Ovo je brz i jednostavan način da saznate da li "u tom grmu leži zec".
Photo: Unsplash
Da biste otkrili kako vaše telo reaguje na ugljene hidrate jednostavno uzmite kreker i žvaćite ga 30 sekundi. Ako vam je za manje od ovog vremena postao sladak u ustima, brzo procesuirate ugljene hidrate.
Photo: Pixabay
Ako ste žvakali više od pola minuta, a on i dalje ima isti ukus kao na početku, treba da smanjite unos ugljienih hidrata.
Kanadska naučnica i genetičar Šaron Moalem, koja je kreirala test, tvrdi da spora ili nepostojeća promena ukusa pokazuje da vaše telo ne procesuira ugljene hidrate efikasno.
Zbog toga gomilate kilograme.
Photo: Pixabay
Fiziološki mehanizmi koji stoje iza rezultata ovog testa nisu potpuno objašnjeni, pretpostavlja se da je stvar u genetici.
Ako se ukus promeni za 14 sekundi, vaše telo pretvara brzo ugljene hidrate u energiju i dnevno bi trebalo da konzumirate 250 grama ugljenih hidrata (u proseku četiri parčeta integralnog hleba).
Photo: Pexels
Ako vam treba od 15 do 30 sekundi onda je vaša preporučena mera unos 175 grama ugljenih hidrata (tri i po parčeta).
Ako vam treba više od pola minuta, vi ne obrađujete dobro ugljene hidrate i treba da se ograničite na 125 grama dnevno (tri parčeta hleba).
Photo: Pixabay
"Bež i beli" ugljeni hidrati su loši i jedemo ih previše. Bež ugljeni hidrati nalaze se u namirnicama punim skroba poput krompira, testa, pirinča i belog hleba. Beli su u zaslađenim napicima, slatkišima i keksu.
Photo: Unsplash
Trebalo bi da povećate unos zelenih ugljenih hidrata, onih iz voća i povrća koji polako oslobađaju energiju.