Otkrivamo: Koja hrana izbeljuje zube, a od koje hrane će vam zubi požuteti?

Otkrivamo: Koja hrana izbeljuje zube, a od koje hrane će vam zubi požuteti?

Možete ići na izbeljivanje zuba koliko god puta želite, ali ako ste ljubitelj određenih proizvoda koji to sprečavaju, proces menjanja boje će se stalno ponavljati.


Foto: Shutterstock



Zato treba da obratite pažnju koju hranu treba da unosite jer je dobra za dentalno zdravlje, a koju treba da izbegavate da ne biste napravili nepotrebne probleme.


U nastavku pogledajte izbor hrane koju treba da unosite ili izbegavate zbog zdravlja svojih zuba i koje su prirodne namirnice za posvetljavanje zuba.


Proizvodi koji štite zube i nepca:



Pored uobičajene brige o zubima, doktori preporučuju da sledeće proizvode ubacite u ishranu:


Šargarepa


Foto: Pixabay


Veoma je korisna je za sluzokožu usta i nepca, a pritom jača zubnu gleđ.


Riba



Foto: Pixabay


Fosfor koji se nalazi u ribi je jedan od važnijih elemenata za održavanje oralnog zdravlja.


Zeleno povrće


Foto: Pixabay


Jedan od glavnih izvora kalcijuma predstavlja sveže zeleno povrće.


Jabuka


Foto: Pixabay



Jabuka je odlična preventiva za dentalne probleme, masira nepca, čisti gleđ i osvežava dah.


Kivi


Foto: Pixabay


Kivi sadrži velike količine vitamina C bez kojeg telo ne može da luči kolagen i nepca krvare.


Sirevi


Foto: Pixabay


Tvrdi sirevi imaju visok nivo soli, a bogati su i kalcijumom i fosforom, održavaju potrebnu pH vrednost u ustima i sprečavaju razvoj bakterija.


Zeleni čaj


Foto: Pixabay


Sastojci koje sadrži zeleni čaj ubijaju bakterije koje izazivaju karijes.


Namirnice koje boje zube:


Ako vam se ne dopada boja vaših zuba, sa ciljem da postignete efekat izbeljivanja, izbegavajte određene proizvode jakih boja.


Crveno vino


Foto: Pixabay


Posle konzumiranja isperite usta čistom vodom, ali zube nemojte odmah prati jer možete napraviti veći problem.


Sokovi


Foto: Pixabay


Svetlo voće i povrće imaju jak efekat zbog kiselina koje slabe zube i čine da se boja lakše promeni.


Cvekla i borovnice


Foto: Pixabay


Preterano konzumiranje ovih namirnica čini da zubi vremenom postanu žuti.


Začini


Foto: Pixabay


Posebno kurkuma i kari imaju veliki uticaj na menjanje boje zuba, pa posle konzumacije jela sa ovim začinima, popijte zeleni čaj sa limunom za neutralisanje.


Soja sos i balzamiko


Foto: Shutterstock


Ove namirnice često ostavljaju tamne mrlje na zubima.


Prirodne namirnice za posvetljavanje zuba:


Namirnice koje će vam pomoći da posvetlite boju zuba su sledeće:


Kruška


Foto: Pixabay


Čisti gleđ i dobro utiče na nepca.


Bundeva


Foto: Pixabay


Osim što je prirodni izbeljivač, možete je konzumirati na različite načine.


Jagode


Foto: Pixabay


I pored svetle boje, jagoda ipak odlično utiče na beljenje zuba.


Brokoli


Foto: Pixabay


Uklanja tamne mrlje i kamenac sa zuba, dobro je da se konzumira sirov ili polu kuvan.

Затворено за коментаре.