Otkrivamo: Koja hrana izbeljuje zube, a od koje hrane će vam zubi požuteti?

Otkrivamo: Koja hrana izbeljuje zube, a od koje hrane će vam zubi požuteti?

Možete ići na izbeljivanje zuba koliko god puta želite, ali ako ste ljubitelj određenih proizvoda koji to sprečavaju, proces menjanja boje će se stalno ponavljati.

Foto: Shutterstock

Zato treba da obratite pažnju koju hranu treba da unosite jer je dobra za dentalno zdravlje, a koju treba da izbegavate da ne biste napravili nepotrebne probleme.

U nastavku pogledajte izbor hrane koju treba da unosite ili izbegavate zbog zdravlja svojih zuba i koje su prirodne namirnice za posvetljavanje zuba.

Proizvodi koji štite zube i nepca:

Pored uobičajene brige o zubima, doktori preporučuju da sledeće proizvode ubacite u ishranu:

Šargarepa

Foto: Pixabay

Veoma je korisna je za sluzokožu usta i nepca, a pritom jača zubnu gleđ.

Riba

Foto: Pixabay

Fosfor koji se nalazi u ribi je jedan od važnijih elemenata za održavanje oralnog zdravlja.

Zeleno povrće

Foto: Pixabay

Jedan od glavnih izvora kalcijuma predstavlja sveže zeleno povrće.

Jabuka

Foto: Pixabay

Jabuka je odlična preventiva za dentalne probleme, masira nepca, čisti gleđ i osvežava dah.

Kivi

Foto: Pixabay

Kivi sadrži velike količine vitamina C bez kojeg telo ne može da luči kolagen i nepca krvare.

Sirevi

Foto: Pixabay

Tvrdi sirevi imaju visok nivo soli, a bogati su i kalcijumom i fosforom, održavaju potrebnu pH vrednost u ustima i sprečavaju razvoj bakterija.

Zeleni čaj

Foto: Pixabay

Sastojci koje sadrži zeleni čaj ubijaju bakterije koje izazivaju karijes.

Namirnice koje boje zube:

Ako vam se ne dopada boja vaših zuba, sa ciljem da postignete efekat izbeljivanja, izbegavajte određene proizvode jakih boja.

Crveno vino

Foto: Pixabay

Posle konzumiranja isperite usta čistom vodom, ali zube nemojte odmah prati jer možete napraviti veći problem.

Sokovi

Foto: Pixabay

Svetlo voće i povrće imaju jak efekat zbog kiselina koje slabe zube i čine da se boja lakše promeni.

Cvekla i borovnice

Foto: Pixabay

Preterano konzumiranje ovih namirnica čini da zubi vremenom postanu žuti.

Začini

Foto: Pixabay

Posebno kurkuma i kari imaju veliki uticaj na menjanje boje zuba, pa posle konzumacije jela sa ovim začinima, popijte zeleni čaj sa limunom za neutralisanje.

Soja sos i balzamiko

Foto: Shutterstock

Ove namirnice često ostavljaju tamne mrlje na zubima.

Prirodne namirnice za posvetljavanje zuba:

Namirnice koje će vam pomoći da posvetlite boju zuba su sledeće:

Kruška

Foto: Pixabay

Čisti gleđ i dobro utiče na nepca.

Bundeva

Foto: Pixabay

Osim što je prirodni izbeljivač, možete je konzumirati na različite načine.

Jagode

Foto: Pixabay

I pored svetle boje, jagoda ipak odlično utiče na beljenje zuba.

Brokoli

Foto: Pixabay

Uklanja tamne mrlje i kamenac sa zuba, dobro je da se konzumira sirov ili polu kuvan.

Zatvoreno za komentare.