Zašto zubi vremenom postaju žuti

Zašto zubi vremenom postaju žuti

Možda ste primetili da vaš osmeh ima drugačiju boju ili da su vaši zubi dobili žutu nijansu.

Foto: Shutterstock

Pa, koji je razlog za ovo? Emajl je spoljašnji sloj zuba i obično je belo - sive boje. Sloj ispod emajla se naziva dentin i postaje vidljiv kada emajl postane tanji. Boja dentina je žuta. Međutim, postoji nekoliko stvari koje će vam pomoći da ojačate svoj emajl, kao i da smanjite mrlje na zubima.

Pogledajte nekoliko razloga koji otkrivaju zašto su vaši zubi žuti.

Previše sredstva za ispiranje

Foto: Pixabay

Jedno od najgorih okruženja za zube su suva usta. Pljuvačka sadrži kombinaciju minerala i enzima koji održavaju pH vaših usta neutralnim, odnosno smanjuju kiselost koja troši emajl. Problem je u tome što su mnogi preparati za ispiranje previše kiseli, pa ako ih često koristite uništavate emajl. Bolje je da redovno perete zube ili češće odlazite kod zubara.

Previše kiselog voća i povrća

Foto: Pixabay

Previše kisele hrane može uništiti emajl. Ovo uključuje citrusno voće i sokove, paradajz, ananas, sirće, bezalkoholna pića, neke sportske napitke i prelive za salate koji sadrže sirće. To ne znači da treba da izbacite ove namirnice iz ishrane, već samo da ispirate usta svaki put kada ih konzumirate.

Pijete mnogo kafe

Foto: Pixabay

Iako kafa ima svoje zdravstvene prednosti, može biti loša za zube. Uz 2-3 šoljice kafe dnevno, zubi su stalno izloženi napitku koji stvara mrlje. Problem nije u količini kafe, već i načinu ispijanja. Potrebno je da kafu pijete brže, ne zadržavate je dugo u ustima i isperete usta nakon ispijanja.

Cigarete

Foto: Pixabay

Hemikalije u cigaretama i duvanu ostaju na emajlu i oštećuju ga. Što duže pušite, rezultati su vidljiviji. Pušenje je takođe povezano sa drugim oralnim zdravstvenim problemima kao što su bolesti desni, karijes i suvoća usta. Dakle, ako želite bele zube, evo još jednog razloga za ostavljanje cigareta.

Loše higijenske navike

Foto: Pixabay

Vreme je da počnete da čistite zube koncem. Ako ih ne čistite redovno, zubi će sakupljati bakterije koje će oslabiti zaštitni sloj i zubi će postati žuti. Redovno čišćenje koncem, kao i redovno čišćenje kod zubara, pomoći će vam da vratite belinu zuba.

Grubo četkanje zuba

Foto: Pixabay

Naravno, sjajno je što redovno perete zube, ali jači pritisak ne znači zdravija usta. Naprotiv, može imati suprotan efekat. Ovo je još opasnije ako vaša pasta za zube sadrži abrazivne sastojke. Ako zube perete brzo ili previše često, uništavate emajl zuba.

Ako su vaši zubi žuti, obratite se vašem profesionalnom stomatologu za beljenje. On će vam takođe dati neke savete koji će vam pomoći da zadržite željenu boju.