Koliko dugo koronavirus ostaje na plastici i kartonu?

Koliko dugo koronavirus ostaje na plastici i kartonu?

Utvrđeno je da koronavirus ostaje na plastici i čeličnim površinama i do tri dana, dok u česticama u vazduhu može živeti oko tri sata, kaže nova studija čije rezultate donosi CNN.

Foto: Shutterstock

Studija koju su finansirali američki Nacionalni instituti za zdravlje objavljena je prošle nedelje, a u utorak je dopunjena novim detaljima, piše CNN.

Studija je otkrila da je stabilnost virusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, "slična onoj kod Sars-CoV-1 u eksperimentalnim uslovima."

Rezultati ovog laboratorijskog testiranja omogućili su istraživačima da utvrde koliko dugo se novi koronavirus zadržava na površinama oko nas, a koliko dugo preživljava u vazduhu iako naučnici ističu da je potrebno još istraživanja kako bi to bilo definitivno utvrđeno.

Ovo su najvažniji zaključci do kojih je došla studija.

1) Koronavirus uspeva da preživi 72 sata na nerđajućem čeliku i plastici.

2) Čak četiri sata se zadržava na bakru, dok 24 sata živi na kartonu.

3) U aerosolima, česticama i kapljicama vazduha, uspeva ostati aktivan tri sata.

Foto: Shutterstock

Studija ukazuje da je prenošenje virusa Sars-CoV-2 moguće putem vazduha i određenih materijala, a ovi načini prenošenja povezuju se sa širenjem virusa u bolničkom okruženju, u kojem može doći do "superširenja", prilikom čega jedan oboleli može zaraziti desetke ili stotine ljudi, pišu istraživači.

Istraživači i dalje proučavaju

Druga studija koja je objavljena prošlog meseca u časopisu The Journal of Hospital Infection otkrila je da ljudski koronavirusi, kao što je onaj koji izaziva SARS, mogu preživeti na predmetima koji nas okružuju – metalnim, staklenim i plastičnim – čak devet dana ako površine koje su od ovih materijala nisu dezinfikovane.

Ovo otkriće je od velikog značaja za daljnja istraživanja, jer je SARS najbliži poznati srodnik novog koronavirusa.

"Kao što je već poznato, virus se može preneti preko kapljica i sićušnih delova tečnosti. Kada one izađu iz inficirane osobe, prelaze određenu udaljenost pre nego što nađu mesto na kojem se zaustavljaju. U tim situacijama, u zdravstvenim ustanovama veoma je važno da osoblje preduzme dodatne mere opreza, kao što je nošenje maski", kaže lekarka Marija Van Kerkhov, epidemiolog iz Svetske zdravstvene organizacije.

Foto: Shutterstock

Kako obaviti dezinfekciju

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se novi koronavirus prenosi uglavnom vazdušnim putem, preko čestica koje u vazduh dospevaju kroz kašalj i kijanje.

"Moguće je da se osoba zarazi dodirivanjem površine ili predmeta koji na sebi ima virus ako nakon toga dotakne usta, nos ili oči, ali ovo nije glavni način na koji se virus širi", piše na stranici Centra.

Prema savetima koje su oni istakli, treba redovno dezinfikovati površine i predmete koje često dodirujete, kao što su stolovi, radne površine u kuhinji, prekidači za svetlo, kvake i ručke fioka i ormara.

Najbolje je čistiti sapunom i vodom i dezinfikovati otopinama s određenom količinom izbeljivača ili alkohola ili dezinfekcijskim sredstvima koja imaju visok procenat alkohola.