Čudesna biljka koja će višestruko ojačati vaš organizam

Čudesna biljka koja će višestruko ojačati vaš organizam

Gavez je biljka za koju je poznato od davnina da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, a jedini je prirodni lek koji pomaže kod čukljeva i deformacije palca. Raste uz potoke na vlažnom tlu i na vlažnim livadama niskog šumskog područja.

Foto: Shutterstock

Lekovita biljka gavez može da pomogne kod psorijaze, proširenih vena, deformacije palca, uganuća i iščašenja, reume i artritisa, bolova u leđima, rana, lomova i krvarenja, otoka i ogrebotina, peruti, gihta.

Sveži listovi i cvetovi u proleće preporučuju se kao namirnica za jačanje celog organizma i imunog sistema.

Tinktura gaveza koristi se i za lečenje kožnih bolesti i tegoba, pa je efikasna u regeneraciji kožnog epitela u situacijama kada se mučite sa starom, naboranom kožom. Sveži listovi i cvetovi u proleće preporučuju se kao namirnica za jačanje celog organizma i imunog sistema.

Foto: Shutterstock

Koren se bere u proleće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na veštačkoj toploti. List i cvet beru se za vreme cvetanja, od maja do avgusta, a koren se skuplja u proleće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i prosuši, seče na komadiće i do kraja osuši na toplom mestu.

Kako ga koristiti za lečenje?

Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Preparati od ove biljke ne smeju se držati u metalnim posudama.

Obloge od gaveza

Pomešajte nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.

Foto: Shutterstock

Mast od gaveza

Pomaže i ljudima i životinjama. Ako je primenite odmah kod sveže rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka. Četiri do šest svežih, opranih korenova sitno isecite i u oko 250 g gi (ghee) maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sledećeg dana zagrejte, procedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i čuvajte u frižideru.

Trudnicama se ne preporučuje da upotrebljavaju gavez.