Ova dijeta je popularna, ali da li je efikasna?

Ova dijeta je popularna, ali da li je efikasna?

Baš kao što se menjaju trendovi u svetu mode, menjaju se trendovi zdrave ishrane. Svako toliko pojavi se novi način prehrane ili dijeta koja obećava vitkost, ali i bolje zdravlje. Tako su donedavno svi ludovali za ketogenom dijetom, ali ako je suditi prema sve većem broju njenih protivnika, uskoro bi mogla da je zameni neka druga dijeta. 

Foto: Shutterstock

Jedan od kandidata za dobijanje titule "omiljene svetske dijete" je i alkalna dijeta. Naime, autori ove dijete tvrde da je ljudsko telo jako kiselo, što nije dobro za zdravlje, a prema njima, unosom alkalnih namirnica možemo postići zdravlje organizma. Alkalna prehrana temelji se na pretpostavci da određena hrana ostavlja kiseli "pepeo" u našim telima koji navodno uzrokuje "kiseljenje" tkiva, što, prema njihovim tvrdnjama, dovodi do zdravstvenih problema kao što su osteoporoza, bolesti srca i rak. Takođe tvrde da, iako to nije primarni cilj ovakve prehrane, pomaže ljudima da izgube kilograme.

No kakva je to alkalna prehrana koju oni zagovaraju? Sastoji se većinom od svežeg voća i povrća, nekih žitarica i orašastih plodova. Prema tome, kompletno je vegetarijanska i gotovo potpuno veganska. Uz ovu dijetu ne dozvoljava se kombinacija određenih namirnica u istom obroku kao što su ugljeni hidrati i proteini, a cilj je dnevno da se pojede svega 25 posto kiselih namirnica i 75 posto alkalnih.

Zanimljivo je kako jedan od autora ove dijete, Robert Jang, uopšte nije lekar sa licencom i protiv njega se vode sudski sporovi. U jednom od njih presuđeno je kako Jang mora jednoj ženi da isplati odštetu od 105 miliona dolara jer joj je savetovao da prekine standardno lečenje raka i okrene se alkalnoj prehrani, navodi "The San Diego Union-Tribune."

Foto: Shutterstock

Iako je reč o diskutabilnim smernicama ovakve vrste prehrane, "Women's Health" je odlučio da istraži hoćete li ovom dijetom zaista da izgubite kilograme. Odgovor je pozitivan, ali objašnjenje je verovatno drugačije od onog koje ste očekivali.

Sigurno ćete izgubiti težinu na dijeti, ali to nema apsolutno nikakve veze s pH nivoom vašeg tela, piše "Women's Health." Jedini razlog zbog kojeg biste zapravo izgubili na težini tokom alkalne prehrane bio bi zato što poboljšavate kvalitet ishrane (manje rafinisanih ugljenih hidrata, više voća i povrća) i/ili smanjujete ukupne kalorije - dve stvari koje se događaju nezavisno o kiselosti hrane koju konzumirate.

Valja naglasiti kako koristi od alkalne ishrane nije potvrdila nauka, ali bi ona mogla da vas "natera" da se zdravije hranite jer podrazumeva izbacivanje industrijski prerađene hrane i konzumiranje celovitih i minimalno prerađenih namirnica.