Ova zanimanja su pogubna za vaše zdravlje

Ova zanimanja su pogubna za vaše zdravlje

Pojedina zanimanja uništavaju fizičko i psihičko zdravlje, a čak 26 odsto zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć lekara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južna Kalifornija.

 Foto: Shutterstock

Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja. Najčešće se javljaju kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, prenose mediji. 

Artritis stopala, do kog dovodi konstantno stajanje, najviše pogađa učitelje i profesore, dok poremećaj u spavanju izaziva rad u smenama. 

Izmenjen ritam spavanja i budnosti može da izazove i manjak energije, zatim pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promene raspoloženja. Posledice ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu biti ozbiljne greške i nesreće. 

Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade prekovremeno, duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije. Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je kućna nega. 

Čak 11 odsto zaposlenih imalo je težak oblik depresije zbog osećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć.

Zatvoreno za komentare.