Haldi doodh ili zlatno mleko je jedno od najpopularnijih napitaka za podizanje imuniteta, lečenja prehlada, gripa, a koristi se i kod artitisa, upala.
Haldi doodh, napitak poznat pod imenom zlatno mleko ili mleko od kurkume vekovima se koristilo u Aziji za borbu protiv mnogih bolesti, a danas je jedno od veoma popularnih napitaka.
Glavni sastojak je kurkuma koja se sastoji iz supstance poznate pod nazivom kurkumin.
Kurkuma ima protivupalno, antiseptičko i antilalergijsko dejstvo, te pomaže kod respiratornih tegoba, deluje na raspoloženje i pamćenje... Ovo mleko podiže imuni sistem, snižava krvni pritisak, reguliše metabolizam. Mnogi ga spremaju sa kravljim mlekom, a mi vam otkrivamo neobičan recept sa đumbirom i cimetom i mlekom od kokosa ili badema.
- 1 šoljica kokosovog mleka (ili bademovog)
- 1 štapić cimeta
- 1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu
- 1 komadić tanko narezanog đumbira
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica devičanskog kokosovog ulja
- 1/4 kašičica crnog bibera
Umutite sve sastojke s merom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procedite u šolju i posipajte cimetom u prahu pre posluživanja.
Izvor: B92