Rodžer Federer nekim čudom uspeva da u 37. godini pobeđuje daleko mlađe tenisere i da zadrži formu na kojoj bi mnogi mogli da mu pozavide. Pravilni prioriteti igraju važnu ulogu u tome - na primer, ove godne je rešio da potpuno preskoči sezonu šljake kako bi se valjano pripremio za Vimbldon - ali sam teniser priznaje da je dobra ishrana jako važna.
Iznenađujuće je, ipak, da osvajač 20 Grend slem titula jede dosta slatkiša i svih onih stvari za koje biste pomislili da ih verovatno izbegava.
Švajcarac, kojeg smatraju jednim od najboljih tenisera svih vremena, i te kako voli računa o ishrani, ali dan najradije započinje slatkim doručkom. Jutro pre meča najčešće jede domaće vafle sa svežim kompotom od voća. Uz to obavezno idu sveže ceđen sok, kafa i čašica jabukovog sirćeta, koje pomaže pri varenju.
Pre samog meča, ili pre treninga, obavezno jede ugljene hidrate, ali u umerenim dozama.
"Dva sata pre svakog meča obavezno pojedem tanjir paste sa nekim laganim sosom. To radim već 20 godina", kaže Rodžer. Dobra zamena za pastu je i pirinač, ali je jako važno da ne bude sa gomilom luka, koji može da bude težak za varenje. U suštini, dobar obrok sa ugljenim hidratima pre jakog treninga je najbolja stvar za organizam.
U pauzama često jede energetske pločice i čokoladice, a ponekad se umesto toga odluči za običnu bananu. Banane su odličan izvor dobrih ugljenih hidrata i kalijuma.
Federer tokom dugih mečeva često pije i posebne napitke koji nadomešćuju sve minerale koje izgubi putem znoja.
Što se večere tiče, to je obrok u kojem najviše uživa i često menja mesta na kojima jede - jer, jelte, najčešće večera po restoranima."Volim italijansku, japansku i indijsku kuhinju", kaže teniser.
Jednom prilikom je priznao da ranije nije voleo ribu, ali je uz Mirku naučio da je jede i da je kombinuje sa raznim sosevima koji joj daju bolji ukus. Kao junior je bio vegetarijanac, ali danas redovno jede meso.
Iako se trudi da jede što zdravije, priznaje da obožava slatkiše i ne izbegava ih.
"Volim sladoled. Volim čokoladu. Volim slatkiše. I ne osećam se loše zbog toga. Mogu i da ih jedem i da igram tenis", objasnio je prošle godine u jednom intervjuu. Takođe, budući da je iz Švajcarske, obožava sve vrste sira i rado u njima uživa - ali s merom.
Naravno, sav taj sir, sladoled i ugljeni hidrati se sagore na mukotrpnim i višesatnim svakodnevnim treninzima.