Slamčice mogu donekle da spreče stvaranje tamnih mrlja na zubima, ali lekari kažu da je od njihovog korišćenja ipak više štete nego koristi.
Mnogi ljudi koriste slamčice verujući da tako štite zube od mrlja i karijesa, ali i organizam od bakterija koje mogu da "pokupe" s čaša ili šolja u restoranima ili na poslu.
Postoje čak i naučne studije koje su pokazale da korišćenje slamčica može da smanji rizik od karijesa i promene boje zubne gleđi, ali stručnjaci kažu da je taj pozitivan uticaj minimalan, i da ako stalno koristite slamčice u stvari sebi činite medveđu uslugu.
Evo šta može da se desi ako tako pijete:
Ako često koristite slamčicu, koža oko usana će vam ostariti pre vremena.
"Kad pijete na slamčicu, usne su vam stalno u položaju u kojem su kad uvlačite dim iz cigarete, i tokom vremena to izaziva stvaranje bora oko usana", kaže stomatolog iz Njujorka dr Lana Rozenberg.
Ako stalno pijete na slamčicu, orbikularni mišić kojim regulišete otvaranje usta je stalno aktivan što dovodi do formiranja bora. A te bore će vremenom postajati sve dublje i dublje, što je pokazala i studija objavljena u stručnom časopisu Cell Research 2015. godine, u kojoj se navodi da pušači ranije dobijaju bore oko usta zahvaljujući neprestanom "pućenju" koje prave kad uvlače dim.
Ako pijete kafu na slamčicu, misleći da tako čuvate belinu zuba… možete da prestanete.
"Sledeći put kad to budete uradili, obratite pažnju. Primetićete da napitak ipak dospeva do zuba, bez obzira na salmčicu", kaže dr Mark Burhen, stomatolog iz Kalifornije.
Čak i ako delimično smanjite kontakt prednjih zuba sa šećerom iz onoga što pijete, zadnji zubi su i dalje izloženi toj napasti.
Jedini način da smanjite rizik od karijesa i prebojenosti gleđi bio bi da slamčicu praktično sebi nabijete u grlo, što sasvim sigurno niko ne radi.
"Zaslađen ili kiseo napitak i dalje je u kontaktu sa zubima, tako da vam slamčica neće pomoći ako ne vodite računa o higijeni usne duplje", kaže dr Pol Susman, stomatolog.
To je potvrdilo i istraživanje iz 2005. koje je pokazalo da pijenje na slamčicu čak povećava rizik od karijesa, pošto ljudi koji često koriste slamčice napitke "isporučuju" uvek na isto mesto, ili neposredno iza prednjih zuba, ili direktno na zadnje zube, manje-više, koji su onda podložniji karijesu i propadanju.
"Ako ipak volite da pijete na slamčicu, onda se bar postarajte da kraj slamčice ne bude neposredno iza prednjih zuba, pošto to može da doprinese razvoju karijesa", kaže dr Susman.
Uz svaki srk na slamčicu progutate i malo vazduha, što može da izazove nadimanje i grčeve u stomaku.
"Kad pijete na slamčicu, usisate i malo vazduha uz svaki gutljaj", kaže dr Rozenberg.
To potvrđuje i gastroenterolog iz Brigam ženske bolnice u Bostonu, dr Dženifer Inra: "Svojim pacijentima savetujem da ne koriste slamčicu, jer tako gutamo suviše vazduha uz svaki napitak, što može da izazove nadimanje, podrigivanje, gasove, ali i bolove u stomaku."